Maso divoké zvěře je považováno všemi gurmány za lahůdku. Dělí se na maso zvěře pernaté (např. bažant, kachna, perlička) a zvěře srstnaté (např. jelen, kanec, zajíc). Jeho tmavá barva a speciální chuť je dána tím, že obsahuje větší množství krve, jelikož k usmrcení zvěře dochází převážně v pohybu odstřelem a ne staticky na jatkách, jak je tomu u chovaného zvířectva. Toto větší množství krve však také způsobuje rychlejší kažení masa, je tedy nutné ho co nejdříve správně zpracovat. Ihned po usmrcení není zvěřina poživatelná, je tuhá a bez charakteristické chuti, je potřeba ji nechat vyzrát. Díky enzymatickým reakcím při zrání maso měkne, stává se křehkým a získává ty správné chuťové a aromatické látky.
Hlavní výhody zvěřiny:
- speciální chuť a vůně
- málo tuku
- vysoký obsah bílkovin
- vysoký obsah látek podporujících metabolismus, hojení a rovnováhu organismu
- zvyšuje imunitu organismu, potlačuje infekci a snižuje hladinu cholesterolu
- při správném skladování má delší trvanlivost než jiná masa
- lehce stravitelná
- křehká, tudíž vhodné na minutky, ale i k dušení
Důležité informace pro koupi zvěřiny:
- maso musí být označeno výrobní šarží zpracovatelského závodu, pomocí které je zajištěna tzv. dohledatelnost a kontrola výrobku od výrobku na prodejně, přes sklad, výrobu, dopravu až k lovci daného kusu