
V létě se nám často stává, že máme spoustu různých plodů a nevíme, co s nimi, jelikož se rychle kazí. V zimě pak nostalgicky vzpomínáme, jak bychom si dali kousek sladké jahody nebo borůvky. Aby nezůstalo jen u myšlenky, můžeme si ovoce nebo zeleninu zavařit, a když přijde chuť, stačí jen zajít do spíže. Zavařování má však svá pravidla, která musíme dodržet, aby se nám výtvory nezkazily a vydržely až do dalšího léta:
1, Sklenice vždy pečlivě vymyjte a vypláchněte vařící vodou.
2, Použijte vždy nová víčka, která před použitím vyvaříte.
3, Hrnec pro zavařování vyložte utěrkou, aby se sklenice při varu nerozbily.
4, Sklenice zalijte vodou tak, aby sahala do výše okraje sklenic.
5, Zavařujte při 85°C minimálně 15 minut.
6, Pak sklenice vyjměte a postavte dnem vzhůru.
7, Až sklenice zchladnou, zkuste, zda těsní a uložte je na temné místo.
Jahody
Nechejte je na chvíli propláchnout ve dřezu napuštěném studenou vodou, aby neztratily vůni.
Plody musí být zralé, ne však přezrálé nebo nahnilé.
Jsou výborné na džemy, kompoty, přesnídávky, do čatní atd.
K jahodám se skvěle hodí máta, meduňka nebo bezinkové květy.
Jablka
Oloupejte je, zbavte jádřinců a stopek, nakrájejte na kostky a vložte hned do vody s kyselinou citronovou, aby nezhnědly.
Jablka jsou výborná na kompoty, přesnídávky, jako předpřipravená směs na štrúdl, dají se z nich udělat i skvělá povidla.
Jablka se výborně kombinují se skořicí nebo badyánem.
Hrušky
Vždy je oloupejte, zbavte jádřinců a stopek, nakrájejte na kostky a vložte hned do vody s kyselinou citronovou, aby nezhnědly.
Z hrušek jsou skvělá povidla, kompoty, přesnídávky, dají se zavařit s medem nebo rumem.
K hruškám se hodí skořice a hřebíček.
Švestky
Švestky zavařujeme vcelku pečlivě omyté, rozpůlené a vypeckované, nebo spařené vodou a oloupané.
Děláme z nich povidla, džemy, kompoty, můžeme je přidat do marmelád z jiného ovoce, např. jablek nebo hrušek.
Švestky můžeme zavařovat se skořicí nebo perníkovým kořením.
Broskve a meruňky
Vždy je spařte a oloupejte. Pokud chcete, aby si zachovaly původní barvu, spařte je vodou, do které jste přidali na 1 l vody 20 g kyseliny citronové. Pak je nechte zchladit ve studené vodě se stejnou koncentrací kyseliny citronové jako u horké vody. Po spaření půjde slupka snadno stáhnout.
Z broskví a meruněk jsou výborné džemy, kompoty, přesnídávky, čatní a různé pikantní dipy.
K broskvím se skvěle hodí levandule, k meruňkám zase chilli paprička.
Dýně
Dýni vždy oloupejte a nakrájejte na kostky.
Je z ní skvělý džem a různé dipy a omáčky.
Do dýňové marmelády můžete přidat citrusy a zázvor.
Vše můžete navíc ještě doplnit lístky měsíčku nebo růže a ovonět vanilkovým extraktem.
Zavařovat můžete i různé druhy zeleniny jako okurky, rajčata, cukety, papriky atd. v různých směsích, které pak využijete jako dipy, s chlebem, rýží, na topinky, do tortil atd.