Snad každý dá v létě občas před hutným obědem nebo večeří přednost lehkému zeleninovému salátu. Salát je osvěžující pochoutkou ať už samotný, nebo jako příloha ke grilovanému masu. Příznivé účinky zeleniny na lidský organismus asi není potřebovat zmiňovat. Proto je potřeba využít období jara a léta, kdy je zelenina čerstvá a tudíž pro člověka nejlepší. V červnu u nás dozrává velké množství zeleniny, které je možno využít na nespočitatelné množství způsobů. Netřeba však určitě zmiňovat, že nejlepší je zelenina syrová, případně zpracovaná nejšetrnějšími kuchyňskými úpravami jako je příprava v páře nebo blanšírování (krátké ponoření zeleniny v sítu do vařící vody).
Brokolice
-patří do čeledi brukvovitých, je příbuzná kapustě nebo květáku
- povzbuzuje metabolismus, povzbuzuje imunitu a tím chrání před nachlazením, chrání srdce, snižuje riziko rakoviny
- její účinky nejlépe využijeme v kombinaci s potravinami obsahujícími biotin, jako jsou rajčata, špenát, avokádo, ořechy nebo hnědá rýže
- ideální je příprava v páře, nebo blanšírováním
Jak poznat čerstvou: Růžice nesmí mít skvrny, listy musí být zelené, řez stonku musí být zelený, ne oschlý
Cuketa
-patří do čeledi tykvovitých
- podporuje detoxikaci organismu, odvádí přebytečnou vody z organismu, čistí trávicí ústrojí, podporuje činnost ledvin a pomáhá při zácpě
- cuketu má jemnou chuť, je ji proto potřeba připravovat s výraznými přísadami (oregano, bazalka, tymián atd.), česnekem nebo cibulí
- podává se převážně tepelně upravená, ale je dobrá i syrová do salátů
Jak poznat čerstvou: Cuketa musí pevná a pružná, nesmí být oschlá, především na koncích.
Zelené fazolky
-patří do čeledi bobovitých, jsou to vlastně nedozrálé plody velkých fazolí, které se konzumují i s luskem
- regenerují buňky, podporují pohyb střev a funkci jater a ledvin
- syrové fazolky jsou díky lektinům jedovaté, je tedy potřeba je před konzumací vždy tepelně upravit
Jak poznat čerstvé: Fazolka musí při ohnutí prasknout, nesmí být gumová
Zelený hrášek
-patří do čeledi bobovitých, jsou to vlastně nedozrálé plody hrachu, které se konzumují i s luskem
- podporuje regeneraci buněk, tkání, mozku a nervového systému, zvyšuje pevnost kostí, čistí trávicí trakt a podporuje růst svalové hmoty
- zelený hrášek je nejlépe konzumovat syrový
Jak poznat čerstvý: Hrášek má nejlepší chuť do 3 hodin po utržení. Pak se cukry v něm obsažené začínají měnit na škrob, čímž lusky ztrácí svou chuť. Bohužel v obchodech takto čerstvý hrášek nepořídíte. Neměl by však být oschlý, narezlý, na koncích povadlý. Při ohnutí by měl prasknout, ne se ohnout.
Okurka
-patří do čeledi tykvovitých
- odvádí přebytečnou vodu z organismu, detoxikují, čistí trávicí soustavu, prospívají pleti, podporují funkci ledvin
- výborná je s česnekem, pažitkou, tzatziky
- konzumuje se syrová
Jak poznat čerstvou: Okurka musí být pevná a pružná, ne oschlá. Udělejte na okurce důlek. Pokud zůstane, vyberte si jinou. Soustřeďte se především na špičky okurky.
Rajčata
-patří do čeledi lilkovitých, jejich příbuznými jsou např. brambory
- chrání srdce a snižují riziko mrtvice, posilují imunitu, snižují riziko rakoviny, detoxikují, zlepšují pokožku, vlasy a nehty
- ideální je kombinace s bazalkou, oreganem, rozmarýnem, mátou, česnekem, olivami, balzamikovým octem, pestem, mozzarelou
- rajčata se konzumují nejčastěji syrová, je možno je však do salátu použít i pečená nebo sušená
Jak poznat čerstvé: Musí být pevná, ale ne příliš tvrdá, neoschlá, přirozeně červená, i když rajčata jsou zeleninou, kterou můžeme koupit i mírně nedozrálou, jelikož sama dozraje. Ideální jsou rajčata se stopkou, kde vidíte, zda je zelená a neoschlá, tzn. čerstvá.
Červená řepa
-patří do čeledi laskavcovitých
- má příznivý vliv na cévní soustavu, podporuje činnost jater a žaludku, detoxikuje, posiluje imunitu, odstraňuje zácpu a zlepšuje pleť, vlasy a nehty
- výborně chutná s křenem, česnekem, zelím, jablky, pomeranči, octem, ořechy a kozím sýrem, po podušení se mohou jíst i její listy
- pro maximální využití léčivých účinků je nejlepší konzumovat řepu syrovou, častější je však úprava vařením nebo pečením
Jak poznat čerstvou: Ideální je řepa s listy, které musí být zelené a neoschlé. Samotná bulva musí být tvrdá. Ideální jsou malé kusy, které jsou chuťově lepší.
Salát
Salát je u nás k dostání již v květnu. Je ho mnoho druhů, mezi u nás nejrozšířenější však patří salát hlávkový, ledový, římský nebo Lollo.
-patří do čeledi hvězdicovitých
- urychluje pohyb střev, posiluje imunitu a srdce, zvyšuje přísun kyslíku do buněk a výkonnost svalů
- výborná je kombinace s koprem, bazalkou, slaninou, octem
- konzumuje se syrový
Jak poznat čerstvý: Listy musí být pevné, ne povadlé, na řezu pokud možno bílý, listy nesmí být narezlé
Využijte našeho e-shopu pro nákup kuchyňského náčiní pro přípravu zeleninových salátů. Najdete zde cedníky, kráječe, odstředivky na salát a další pomůcky.