PŘEDVÁNOČNÍ ZAMYŠLENÍ
Peču, pečeš, peče, ano, pečeme na Vánoce! Někteří namítnou – a proč? Vždyť dostaneme koupit dobré, hezké a kvalitní vánoční cukroví a pečivo, které není ani tak drahé a prodává se v tolika chuťově odlišných kolekcích, že mohou uspokojit každého, i ty nejnáročnější a nejmlsnější jazýčky.
Jedno ale přece jen nemohou nahradit: tu neobyčejnou směs vůní vanilky, citrónové kůry, lískových oříšků, tu předvánoční pohodu prosincových kuchyní našich maminek a babiček. Všichni rádi vzpomínáme, jak jsme přeochotně pomáhali mlít oříšky, vykrajovat těsto, potírat linecké cukroví marmeládou, přebírat hrozinky a loupat mandle, a k tomu nás maminka nutila zpívat koledy, aby toho uzobávání a olizování nebylo příliš mnoho.
CO A PRO KOHO PEČEME
Před samotným pečením je vhodné rozmyslet si, které druhy cukroví upečeme podle chuti členů rodiny. Například děti mají v oblibě barevné a sladké cukroví, které lze věšet i na stromeček. Pánové mohou dávat přednost spíše slanému a sýrovému pečivu nebo cukroví s kapkou rumu. Dámy zase obvykle preferují méně kalorické dobroty, jako jsou suchary.
JAK ŠETŘIT ČASEM
To je otázka! Času máme všichni málo, a před Vánocemi je ho ještě méně. Využijme proto pomoc dětí, které rády a s nadšením budou vykrajovat různé tvary cukroví, lepit je marmeládou nebo krémem a míchat polevy.
Nejprve si však připravíme jednotlivá těsta, která postupně vypracujeme a uložíme v chladnu. Ale pozor – ne všechna těsta (např. piškotové) můžeme dělat do zásoby.
JAK NAKOUPIT SUROVINY A POLOTOVARY
Jestliže nemáme čas na přípravu vlastního těsta, můžeme si koupit již hotová těsta a popřípadě je upravit podle svého vkusu a chuti. A pokud se vám zdá časově náročný i tento postup, můžete si nakoupit již hotové cukroví.
ČÍM ZAČÍNÁME
Jednotlivé druhy cukroví pečeme tak, aby byly právě v určenou dobu nejchutnější, ani příliš čerstvé a ne už zase tvrdé. Jedny z prvních jsou zázvorky a perníčky, pak následuje oříškové cukroví, vanilkové rohlíčky, různé druhy sušenek, křehké a linecké těsto, piškotové a nakonec nepečené sladkosti. Zakončíme tradiční vánočkou, dortem a závinem, který se dopéká, když dáváme smažit první kousky kapra. Nepodceňujte tento časový sled práce, ušetříte si nepříjemné rozpaky na Štědrý den a všem bude vaše pečivo výborně chutnat.
USKLADNĚNÍ PEČIVA
Když jsme napekli, musíme se postarat o správné uskladnění pečiva. Na perníčky, zázvorky a medvědí tlapičky jsou ideální hliněné pekáče. Sušenky a cukroví z lineckého a křehkého těsta nejlépe uskladníme v plechových dózách. Nepečené rolády v alobalu a chladnu. Nepečené kuličky v krabici vyložené alobalem a jím také přikryté. I vánočku uchováme déle vláčnou, zabalíme-li ji do alobalu.
Takto uskladněné pečivo bude o vánočních svátcích voňavé a správně odleželé.
RECEPTY
Inspirujte se recepty na vánoční cukroví, jako jsou perníčky, linecké cukroví, vanilkové rohlíčky, medvědí tlapičky nebo vosí hnízda.