Obliba smoothie u nás kvapem narůstá, což je jen dobře. Především zelená smoothie jsou přímo léčivým zázrakem pro lidský organismus. Navíc jsou velmi chutná, snadno se připravují a dají se připravit prakticky z každého ovoce nebo zeleniny. Léto je ideálním obdobím pro jejich konzumaci díky velkému množství v tomto období přirozeně dozrávajícímu ovoci a zelenině. Pokud svoje smoothie vyrobíte z ingrediencí v BIO kvalitě a vypijete ho 2 – 3 sklenice denně, můžete si být jistí, že jste pro své zdraví udělali opravdu hodně.
Proč pít smoothie
- Obsahují velké množství enzymů, vitamínů, vlákniny, antioxidantů, stopových prvků, minerálů atd.
- Na rozdíl od průmyslových džusů a v odšťavňovači vyrobených šťáv, obsahují díky svému způsobu výroby tzv.balastní látky, které jsou důležité pro správnou funkci trávicí a vylučovací soustavy.
- Jsou snadno stravitelné, takže naše tělo snadno vstřebává prospěšné látky.
- Čistí a detoxikují organismus.
- Pomáhají snížení hmotnosti.
- Zlepšují krevní obraz.
- Urychlují léčbu chronických onemocnění zažívacích potíží a zánětlivých procesů, snižují náchylnost k infekcím.
- Zlepšují pleť a kvalitu vlasů.
- Zlepšují psychický stav.
Proč vyrábět smoothie z ovoce i zeleniny dohromady
Zatímco ovoce působí v těle kyselinotvorně, zelenina je přesně naopak zásaditá. Vyrovnává tím tedy ph nápoje. Přílišné překyselení organismu vede k velkým zdravotním problémům, proto je tedy důležité konzumovat co nejvíce zásaditých potravin. Ovoce navíc obsahuje větší množství plísní než zelenina, proto je dobré ho konzumovat jen omezené množství, což u zeleniny neplatí.
Proč zelené smoothie
Zelená zelenina a bylinky obsahují barvivo chlorofyl, který je pro tělo velmi prospěšný:
- Odvádí z tlustého střeva odpadní látky.
- Je silně detoxikační, což z něj dělá jednoho z nejlepších čističů našeho organismu a zároveň dodává tělu energii.
- Čistí pleť a ledviny, posiluje imunitu a udržuje čistá střeva a játra.
- Má protirakovinné účinky.
Obecně je poměr listové zeleniny ve stravě velmi malý, takže 2-3 sklenicemi smoothie s jejím obsahem denně jej můžeme skvěle doplnit.
Na co si dát u smoothie pozor
- Na množství bylin, které přidáváte – zatímco pokud si děláte odvar z bylin, tak jejich vyluhované části vyhazujete, tady je konzumujete celé, jejich účinek tedy může být několikanásobný.
- Na zralost surovin – z některých nezralých plodů můžete mít zažívací potíže
- Na dostatečné rozmixování – pro maximální využití prospěšných látek je potřeba řádně rozrušit buněčnou stěnu surovin.
Nežadoucí účinky
V začátcích konzumace smoothie se může objevit průjem, jelikož dochází k očistě organismu.
Při očistě organizmu může také docházet k bolestem kloubů a pocení.
Někdy se mohou objevit problémy srovnatelné s odvykací kůrou při alkoholismu nebo půstu.
Mohou se také objevit alergické reakce na některé suroviny.
Všechny tyto příznaky jsou však dočasné a časem odezní.
Které zelené suroviny tedy používat?
Ideální je sladkolistá petržel, zelený špenát, polníček, rukola, bazalka, tymián, řeřicha, máta.
Smoothie můžete obohatit také semínky a ořechy, čímž nápoj obohatíte navíc ještě o bílkoviny a další prospěšné látky.
Pro více receptů jděte např. na www.vitarianstvi.cz nebo www.smoothierecepty.cz.