Se zvyšujícím se důrazem na kvalitu a čerstvost potravin jde ruku v ruce také zvyšování kvality stolování. Servis v kvalitním skle, porcelánu, doplněný kvalitním příborem, je dnes čím dál tím větší povinností správného hostitele. Kromě kvalitního materiálu, ze kterého by měly být příbory vyrobeny (viz. předchozí článek o příborech na našem webu), bychom si již dnes při slavnostní večeři neměli vystačit se základní sadou příborů, ale měli bychom umět rozeznávat a používat i speciální příbory určené pro konkrétní pokrmy. Příbory dělíme podle jejich použití je na jídelní a překládací.
Jídelní příbory
Masový příbor – k pokrmům servírovaným na velkém masovém talíři (Ø 30 cm a více)
Dezertní příbor – k většině pokrmů podávaných na dezertním talíři
Rybí příbor – k pokrmům z ryb a mořských živočichů
Moučníkový příbor (dezertní vidlička a lžička) – k teplým moučníkům
Koktejlový příbor (moučníková vidlička a kávová lžička) – k předkrmovým koktejlům, ke křehkým zákuskům a k pohárům s velkým ovocem
Příbor na raky (malý nůž s otvorem na rozlamování klepet a malá dvojzubá vidlička)
Příbor na šneky (malé kleštičky a malá dvojzubá vidlička)
Příbor na ústřice (malý oboustranný nůž a malá trojzubá vidlička)
Příbor na humry (rybí příbor a dlouhá úzká vidlička)
Příbor na ovoce (menší než dezertní, ostrý špičatý nůž a vidlička)
Dezertní lžíce (menší než polévková)
Moka lžička (nejmenší velikost lžičky)
Lžička na zmrzlinu (lopatkovitý tvar)
Lžička na vejce (zakulacený tvar)
Nůž na kaviár (menší nůž, ostří upravené k manipulaci s kaviárem)
Kleště na chřest - ke konzumaci čerstvého chřestu
Držák na kukuřici – používá se v páru na konzumaci kukuřice rukama
Překládací příbory
Velký překládací příbor (velká lžíce a velká dvojzubá vidlička)
Běžný překládací příbor (polévková lžíce a masová vidlička)
Překládací příbor na ryby (velká široká vidlička a široký nůž)
Salátový příbor (velká lžíce a velká vypouklá vidlička z neoxidujícího materiálu)
Příbor na hrozny (pinzeta a nůžky)
Dranžírovací příbor (ostrý dlouhý nůž a vidlička)
Některé příbory se již v praxi moc nepoužívají, jako např. příbor na hrozny, nebo jsou nahrazovány běžným překládacím příborem (např. lopatky a kleště), určitě je však dobré je znát, abyste při jejich náhodném servírování nebyli zaskočeni!
Pokud chcete opravdu zazářit, blýskněte se znalostí lžičky na absinth, která slouží k překapání cukru do nápoje.
Většinu výše uvedených příborů najdete v našem e-shopu, jiné jsme schopni dodat na zakázku.