Není snad „obyčejnějšího“ ovoce v našich krajinách než jablko. Přesto je však jablko jedno z nejprospěšnějších ovocí a každý z nás by měl ideálně jedno denně sníst. Má mnoho zdraví prospěšných látek a je velmi všestranně použitelné v kuchyni. V červenci začínají dozrávat první odrůdy, bylo by tedy škoda je hned nevyužít. Pokud se jablko po zakývání zleva doprava oddělí od stromu, mělo by být dostatečně zralé a chutné.
Proč jíst jablka:
- čistí organismus
- podporují trávení (sladké odrůdy pomáhají při průjmu, kyselá při zácpě)
- mají vysoký obsah vitamínu C
- snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi
- pomáhají při bolestech hlavy atd.
Uplatnění jablka v kuchyni:
- do sladkých jídel
- do ovocných salátů
- k masu
- k sýrům
- jablečný kompot
- jablečná marmeláda
- jablečný mošt
- jablečný ocet
- jablečné omáčky a dipy
- jablečné křížaly atd.
Ve slané kuchyni jsou nejlepší kyselejší a šťavnatější odrůdy jablek jako Granny Smith nebo Ontario, ve sladké kuchyni také kyselá ale i sladší jako Gala nebo Golden delicous.
Nejznámější odrůdy jablek (Na světě je kolem 20 000 odrůd):
Letní odrůdy: Julia (kyselejší), James Grieve (kyselejší), Daria (sladší)
Podzimní: Gala (sladší), Prima (sladší), Akane (sladší)
Raně zimní: Golden Delicious (sladké), Jonagold (sladké), Rubín (nasládlé)
Pozdně zimní: Topaz (sladké), Idared (sladší), Zvonkovo (kyselejší), Ontario (kyselejší)
Tip: Do salátů a koláčů můžete použít odrůdu Granny Smith, jelikož po rozkrojení plátky nehnědnou tak rychle jako u ostatních odrůd.
Na moštování je výborná odrůda Šampion, jelikož mošt je chuťově výborný a hlavně netmavne.
Kam pro jablka v okolí Prahy:
Ovocné sady Bříství http://www.bristvi.cz/
Ovocné sady Tuchoraz http://www.sadytuchoraz.cz/