• Česky Česky
  • English English
  • Slovensky Slovensky
  • Česky Česky
  • English English
  • Slovensky Slovensky
Akce
Výprodej

plato ovál

30375
115,00 Kč

linie lara

50009
166,80 Kč

linie lara

50013
163,80 Kč

miska ks

50100
61,00 Kč 48,40 Kč

vařečka hnětací

80124
42,00 Kč 29,00 Kč

vařečka hnětací

80125
92,00 Kč 69,00 Kč

odměrka 2,5/3,5 cl

90859
79,00 Kč 59,00 Kč

dávkovač olej/ocet

92172
270,00 Kč 199,00 Kč

plato ovál

30375-M
Od 115,00 Kč

linie lara

50009-M
Od 163,80 Kč

miska ks

50100-M
Od 48,40 Kč

vařečka hnětací

80124-M
Od 29,00 Kč
Kontakty

SÍDLO
Petrohradská 401/12
101 00 Praha 10
Tel: +420 724 763 553
Tel: +420 605 121 744
E-mail: info@profi-hotel.cz
PONDĚLÍ-PÁTEK: 08:00-16:00

OBCHODNÍ ODDĚLENÍ
Jeremenkova 9
742 42 Šenov u Nového Jičína
Tel: +420 724 763 553
Tel: +420 605 121 744
E-mail: info@profi-hotel.cz
PONDĚLÍ-PÁTEK: 08:00-16:00

SKLAD
Náměstí 7
507 58 Mlázovice
Tel: +420 733 217 487


PONDĚLÍ-PÁTEK: 08:00-17:00

MCH SERVIS s.r.o.
OC MAX Kubíčkova 8
635 00 Brno
Tel: +420 730 643 261

E-mail: chadt@mchservis.cz
PONDĚLÍ-PÁTEK: 08:00-16:00
B2B

Obohaťte svůj jídelníček o zdravé topinambury

Jíst zdravě, zhubnout, začít cvičit patří asi mezi nejčastější novoroční předsevzetí. V tomto článku se dočtete o jedné méně známé potravině, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku, pokud jste se rozhodli pro zdravou životosprávu.

Topinambury neboli jeruzalémské artyčoky jsou podzemní hlízy zvláštního druhu slunečnice. Po uvaření jsou chutí skutečně trochu blízké slunečnicovým semínkům. Na pohled nejsou zrovna přitažlivé a v naší kuchyni jsou vzácné. Jelikož jsou ale dostupné i v zimě, můžeme jimi zpestřit náš jídelníček. Při jejich nákupu vybírejte očima – neměly by být potlučené ani vyschlé. Mohou mít buď pěknou červenou, nebo světle hnědou slupku. Doma vám vydrží v lednici v přihrádce na zeleninu až 14 dní.

Slupku topinamburů nemusíte loupat, jelikož je tenká a bez problémů stravitelná. Pokud jsou topinambury pěkné, stačí je pořádně vydrhnout kartáčkem. Po uvaření chutnají nasládle a dávají jídlu mírně kouřovou vůni. Topinamburové hlízy lze někdy využít jako náhradu za brambory, které jsou více kalorické, jelikož obsahují stravitelný bramborový škrob. Naopak zásobní látkou topinamburů je inulin, což je nestravitelná vláknina, která je bakteriálně fermentována až v tlustém střevě. Z toho pak pramení i limity v použití – ve větším objemu topinambury nadýmají. Jejich stravitelnost se však dá vylepšit dlouhou tepelnou úpravou (můžete je pomalu péct nebo vařit ve vodní lázní  při teplotě kolem 93 °C po dobu alespoň 8 až 10 hodin).

Kromě inulinu obsahují hlízy topinamburu také kvalitní olej, vlákninu, aminokyseliny, draslík, vitamín C a další vitamíny. Inulin není vhodný jen pro diabetiky, ale i pro všechny ostatní, jelikož snižuje hladinu cukru v krvi a ničí volné radikály. Topinambury jsou výbornou dietní potravinou, která pomáhá redukovat nadváhu. Zlepšují činnost trávicí soustavy, jater, ledvin, mají účinky antirevmatické, antiastmatické, detoxikační i antistresové. Těhotným ženám mohou pomoci zmírnit těhotenské křeče nebo nevolnosti. Topinambury také působí pozitivně na snižování hladiny cholesterolu v krvi.

Lehká dietní strava z topinamburů je mimořádně vhodná pro děti, seniory, rekonvalescenty, ale i jako pravidelná dietní složka výživy k aktivování přetíženého organismu. Proto se zvyšuje spotřeba topinamburů jako dietní zeleniny. Jsou vyhledávanou lahůdkou i v gurmánských restauracích v zahraničí, například v Rakousku, Německu nebo ve Francii. Hlízy lze jíst syrové nebo tepelně upravené.

Při použití topinamburů na pyré je potřeba je oloupat. Oloupané a nakrájené topinambury na vzduchu hnědnou, což lze zmírnit ponořením do vody s trochou citrónové šťávy nebo uvařením. Při přípravě pyré je lepší zkombinovat topinambury ještě s další zeleninou.

Topinambury můžete také prudce ugrilovat na plotně, kdy se podobají bramborám pečeným na ohni. Očištěné topinambury položíte na rozpálený gril nebo plotnu. Slupka postupně zčerná a topinambury po 10–15 minutách změknou. Ochutit je stačí špetkou soli.

Při pečenítroubě topinambury karamelizují a jejich chuť se zvýrazňuje – působí více sladce. Mohou se péct ve slupce i oloupané při teplotách kolem 200 °C.

Topinambury lze využít také pro přípravu domácí kávy. Hlízy nakrájíte na malé kousky a za stálého míchání upražíte na pánvi tak, aby byly tvrdé a zbarvené do hněda. Snažte se je nepřepražit, jelikož pak by káva získala nepříjemnou pachuť. Upražené hlízy namelte v kávovém mlýnku a náhražku kávy máte připravenou. Hotový prášek nezalévejte vařící vodou jako u klasické kávy, ale musíte ho několik minut povařit, podobně jako při přípravě melty.

Pokud se chcete udržet v dobré kondici, být plni energie po celý rok, chránit se preventivně proti nemocem nebo máte sklony k nadváze, zahrňte do svého jídelníčku jednu nebo dvě hlízy topinamburu denně, popřípadě pijte z nich čerstvou šťávu, a to zejména na podzim, v zimě a na jaře.