Sezóna grilování na zahrádkách je tady, pojďme si tedy připomenout pár zásadních věcí, které bychom pro přípravu dobrého steaku měli udělat.
- Nejprve maso naklepejte nebo propíchejte tenderizérem. Ugriluje se rychleji. V případě použití tenderizéru se navíc dostane marináda také do vnitřku masa.
- Maso marinujte nejméně 2 hodiny před grilováním, ideálně přes noc.
- Před pokládáním na gril vyndejte maso alespoň na hodinu z ledničky, aby nedošlo k teplotnímu šoku, který naruší správnou chuť masa.
- Bylinky (rozmarýn, tymián, medvědí česnek atd.) přidané do uhlí nebo v případě elektrického či plynového grilu položené na rošt maso pěkně provoní.
- Pokud přelijete maso vínem, zvýrazníte marinádu a vůni.
- Pozor na velké množství mastné nebo sladké marinády při potírání masa během grilování. Pokud steče, může vzplanout oheň, který maso připálí.
- Pro otáčení vždy používejte kleště, nikdy do masa nepíchejte. Ztratilo by šťávu, která navíc způsobí vzplanutí ohně a do masa se mohou dostat škodlivé látky.
- Při použití teploměru na zjištění teploty masa vždy přetřete dírku po teploměru olivovým olejem, aby nevytekla šťáva.
- Zda je maso hotové, poznáte podle času, jak dlouho jej pečete. Záleží na grilu, ale obecně platí 2 minuty z každé strany pro krvavý steak, 4 minuty pro středně propečený a víc jak 5 minut pro dobře propečený steak.
- Po ugrilování nechte maso ještě chvíli odstát.
Veškeré pomůcky potřebné ke grilování najdete v našem e-shopu.