Pokud si chcete správně vybrat pánev pro konkrétní účely, měli byste věnovat pozornost především materiálu, ze kterého je vyrobena. Materiál musí mít vysokou vodivost a dobrou udržitelnost a rovnoměrnost vedení tepla. Pokud bychom měli seřadit materiály podle vodivosti tepla, bylo by to takto. Nejvyšší vodivost má stříbro, měď, zlato, hliník, titan, nerezová ocel atd.
Díky vysoké vodivosti oceli se pánev rychle rozpálí na vysokou teplotu, což je vhodné zejména pro pečení masa, které se díky této teplotě ihned po vložení do pánve zatáhne a zůstane uvnitř šťavnaté. Nevýhodou této pánve je koroze, která ji díky vysokému obsahu železa napadá. Po použití je tedy dobré nečistoty pouze setřít papírovým ubrouskem, aby byl povrch stále mastný, což rezavění brání.
Většina smaltovaných pánví má nepřilnavý vnitřní povrch. Celosmaltované pánve jsou vhodné především na prezentaci nebo občasné vaření venku na ohni. Smalt je křehký materiál s tendencí se rychle obíjet.
Hliník je jedním z materiálů, které vedou dobře teplo. V jiných zemích EU, např. v Itálii se běžně používá celohliníkové nádobí, u nás je však díky přísnějším hygienickým normám toto nádobí zakázáno. Těla z hliníku nebo jeho slitiny má díky jeho skvělé vodivosti a lehkosti většina pánví, se kterými se na trhu setkáte. Liší se zpracováním povrchové vrstvy, která přichází do styku s jídlem. Tato vrstva je vždy z nepřilnavého materiálu na bázi PTFE (lidově teflonu). Tyto pánve jsou vhodné pro smažení přilnavých pokrmů při nižších teplotách, jako jsou bramboráky, palačinky, vajíčka nebo ryby, jelikož při vyšších teplotách se pánve napalují a dochází k uvolňování jedovatých látek.
Oblíbené jsou pánve s keramickým povrchem, které jsou více odolné proti poškrábání, tudíž si déle udrží nepřilnavost. Vydrží také vyšší teploty než PTFE.
TIP: V našem e-shopu najdete také pánve s extra odolným titanovým povrchem nebo se speciálním keramickým povrchem použitelným až do 400°C.
U nerezové pánve je nezbytné kvalitní dno, které zajistí rychlý rozvod tepla a také dostatečná tloušťka nerezu, která zabrání zkroucení pánve. Nerezová pánev je stejně jako ocelová vhodná především na pečení masa a zeleniny. Nevýhodou je horší údržba při připálení pokrmu. V případě nepřilnavého nebo keramického vnitřního povrchu je použitelná stejně jako pánev hliníková.
TIP: Vyzkoušejte „bezednou“ nerezovou pánev z 3-vrstvého materiálu (nerez-hliník-nerez) vyrobenou z monobloku s nadstandardní absorpcí tepla a vodivostí. ( Viz.náš e-shop.)
Těžká pánev odolná proti mechanickému poškození a poškrábání se dlouho nahřívá, ale výborně kumuluje a rovnoměrně rozvádí teplo, což umožňuje energeticky úsporné vaření při nižší teplotě. Díky pórovitosti materiálu si používáním vytvoří nepřilnavý povrch, takže se jídlo nepřichytává. Je vhodná na grilování, dlouhé vaření a pečení v troubě.
Měď patří mezi materiály s největší vodivostí a je proto považována za nejlepší materiál pro vaření. V našem e-shopu najdete měděnou pánev s nerezovým vnitřním povrchem. Pánev je vhodná pro přípravu všech pokrmů a to i v troubě a především je díky efektnímu zlatému vzhledu ideální pro jeho servírování.