Každému kuchaři je jasné, že kvalitní nádobí je základem úspěšného a efektivního provozu jeho restaurace. Dobrý hrnec vydrží roky a ušetří energii i čas. Při jeho pořizování byste se tedy měli rozhodovat nejen podle ceny, ale také podle vlastností materiálu, ze kterého je hrnec vyroben.
Schopnost materiálu vodit teplo
Čím větší je tato schopnost, tím je nádobí pro vaření lepší
Proč je důležitá vysoká vodivost:
- Umožňuje rychlou regulaci teploty v různých stádiích vaření ( urychlí dobu, než začne pokrm vřít a rychle sníží teplotu po následném ztlumení vařiče )
- Zajišťuje rovnoměrné rozvádění tepla ( na dně je stejná teplota jako na stěnách hrnce – pokrm se vaří rovnoměrně)
- Snižuje riziko přehřátí a připálení
- Všechny výše uvedené výhody dohromady šetří spotřebovanou energii a čas nutný k vaření, což v konečném součtu znamená nižší náklady
Materiály, které dobře vedou teplo
- Stříbro
- Měď
- Zlato
- Hliník
- Litina
- Nerezová ocel
(Často se používají také slitiny těchto vodivých materiálů, především hliníku, které jsou levnější než celohliníkové nádobí.)
Váha hrnce
Všeobecně známá „pravda“, že těžký hrnec je kvalitní hrnec, je zavádějící. Speciálně pro profesionální kuchyni je důležitá lehká manipulace s nádobím. Např.hliníkové nádobí má při stejné tloušťce 3krát menší hmotnost než nádobí nerezové. Navíc má vyšší odolnost proti nárazu a také vyšší vodivost, tedy lepší vlastnosti, než nádobí nerezové.
Materiály podle váhy
- Hliník
- Nerezová ocel
- Ocel
- Měď
- Stříbro
- Litina
- Mastek
TIP: Vyzkoušejte profesionální hliníkové nádobí Al black italské značky Pentole Agnelli z našeho e-shopu.
Hygienické normy
Každá země má specifické normy, které musí nádobí splňovat. Jedná se především o osvědčení o nezávadnosti materiálu při styku s potravinami. Česká republika má např. na rozdíl od většiny zemí EU přísnější kriteria pro používání hliníku v kuchyni, viz. norma EN 601. Veškeré nádobí v našem e-shopu je vybaveno potřebnými certifikáty.
Vlastnosti materiálů
Úspora energie nízká díky malé schopnosti vést teplo
Hmotnost střední
Doporučená tloušťka materiálu minimálně 2 mm
Odolnost při výše uvedené tloušťce vysoká odolnost proti úderu, teplotnímnšokům a oděru, ale špatná vůči rezavění
musí se často mastit
Cena díky nízké ceně vstupních materiálu EXTRÉMNĚ nízká
Vzhled neatraktivní
Vhodné pouze ke smažení a k pečení potravin, které mají mít křupavý povrch, ale uvnitř mají být šťavnaté.
Úspora energie ne příliš velká díky horší vodivosti materiálu
Hmotnost střední
Doporučená tloušťka materiálu 0,8 – 1,2 mm (tělo), 6-7 mm (rozměr hliníkového disku ve dnu)
Odolnost při výše uvedené tloušťce vysoká odolnost proti úderu, teplotním šokům, oděru a rezavění
Cena vzhledem k vysoké ceně vstupní suroviny a vysokým nákladům při zpracování a přivaření dna vyšší
Vzhled díky působení kyselin v potravinách se mohou objevit skvrny
Vhodná pro vaření tekutin, vaření v páře a pomalé vaření, kdy je potravina ponořená v tekutině a je zahřívaná tekutinou, ne přímo stěnami a dnem hrnce.
Nerezová ocel je nereaktivní, tudíž neovlivňuje barvu ani chuť jídla.
Úspora energie ne příliš velká díky horší vodivosti materiálu
Hmotnost vysoká
Doporučená tloušťka materiálu od 1 do 2 mm
Odolnost při výše uvedené tloušťce vysoká odolnost proti úderu, teplotním šokům, oděru a rezavění
Cena díky vstupním materiálům - VYSOKÁ
Vzhled robustní, vhodné i na servírování
Vhodné na dlouhé vaření a na grilování, při kterém je potřeba rychle opéct jen vnější stranu a vnitřek nechat téměř syrový.
TIP: Před prvním použitím je dobré hrnec nakonzervovat, aby nerezavěl. V hrnci zahříváme olej se solí, dokud se z něj nezačne kouřit a nezačne se přepalovat. Po vychladnutí hrnec přetřete suchým hadrem.
Úspora energie značná díky výborné vodivosti materiálu
Hmotnost velmi nízká
Doporučená tloušťka materiálu 3-5 mm
Odolnost při výše uvedené tloušťce vysoká odolnost proti úderu, teplotním šokům, oděru a rezavění
Cena v konečném součtu nejekonomičtější materiál pro výrobu nádobí
Vzhled pouze ve stříbrném provedení může díky oxidaci některých potravin hnědnout
Vhodný pro restování, pečení a vaření v troubě. Vhodný pro všechny druhy vaření potravin, které vyžadují přenos tepla ze stěn a dna hrnce. Ideální pro pomalé pečení při mírné teplotě a na sauté.
Úspora energie značná díky výborné vodivosti materiálu
Hmotnost velmi nízká
Doporučená tloušťka materiálu 3-5 mm, 50 mikronů nepřilnavý povrch (povrch by měl být stříkaný ne válcovaný)
Odolnost při výše uvedené tloušťce vysoká odolnost proti úderu, teplotním šokům a rezavění, ale nepřilnavý povrch se může časem poškrábat
Cena nástřik nepřilnavého povrchu navyšuje cenu, nádobí však dlouho vydrží, tzn. nemusí se pořizovat
nové
Vzhled při používání ostrých předmětů se může povrch poškrábat
Díky nepřilnavému povrchu vhodné pro vaření s minimem tuku, pro vaření v páře, pomalé vaření a sauté.
TIP: Nikdy nezahřívejte pánev bez potraviny uvnitř. Teplo, které nemá kudy odcházet, může povrch poškodit.
Úspora energie značná díky výborné vodivosti materiálu
Hmotnost vysoká
Doporučená tloušťka materiálu minimálně 2 mm
Odolnost při výše uvedené tloušťce vysoká odolnost proti úderu, teplotním šokům, oděru a rezavění
Cena díky vysoké ceně vstupních materiálu – VYSOKÁ
Vzhled díky zlatému vzhledu vhodná také pro servírování, pro dokonalý vzhled se však musí občas leštit
Vhodné pro všechny druhy vaření při nízké teplotě a pro pekárny na přípravu krému a karamelu.
Úspora energie značná díky výborné vodivosti materiálu
Hmotnost vysoká
Doporučená tloušťka materiálu 2 mm (měděné tělo), 2-3 mikrony zlaté vrstvy
Odolnost při výše uvedené tloušťce vysoká odolnost proti úderu, teplotním šokům, oděru a rezavění
Cena díky vstupním materiálům - VYSOKÁ
Vzhled luxusní
Vhodné na vaření po dobu mnoha hodin při mírné teplotě od polévek po dušené maso, pro vaření při velkém žáru a na speciální filety.
Zlaté nádobí používají např. v Café Pushkin v Moskvě nebo šéfkuchaři Enrico Crippa (3 michelinské hvězdy) v restauraci Duomo Alba a Sergio Mei z restaurace hotelu Four seasons v Miláně.
Úspora energie značná díky výborné vodivosti materiálu
Hmotnost vysoká
Doporučená tloušťka materiálu od 1 do 2 mm
Odolnost při výše uvedené tloušťce vysoká odolnost proti úderu, teplotním šokům, oděru a rezavění
Cena díky vstupním materiálům - VYSOKÁ
Vzhled luxusní
Vhodné na vaření po dobu mnoha hodin při mírné teplotě od polévek po dušené maso, pro vaření při velkém žáru, vaření v páře a na pečení ryb.
VŠECHNY DRUHY NÁDOBÍ NAJDETE BUĎ V NAŠEM E-SHOPU NEBO VÁM JE DODÁME NA OBJEDNÁVKU.