Tato malá žlutá houba, jejíž plodnice připomínají srst lišky (odtud její název), se ve velkém vrací do českých jídelníčků. A je to dobře, jelikož její obsah chuťových látek rozpustných v tucích se spolu se smetanovými omáčkami nebo nakyslými mléčnými polévkami stává gastronomickou lahůdkou. Liška je také výborná v různých masových pokrmech, rizotech a těstovinách, sušená a rozdrcená je skvělá jako kořenící houbový prášek, nebo se dá nakládat do octu. Právě v srpnu a září vrcholí její užitnost, tzn. její chuťové vlastnosti jsou v tuto dobu nejlepší. Můžete se tedy vydat sami do lesa, nebo si lišky koupit.
Lišky mají také vysoký obsah tělu prospěšných látek, mimo jiné:
1, vitamín C
2, látky působící proti různým bakteriím
4, bílkoviny a stopové prvky
3, je označována jako jeden z nejbohatších známých zdrojů vitamínu D
4, obsahují serotonin – látku povzbuzující dobrou náladu
Kde čerstvé lišky sehnat:
1, farmářské trhy
2, tržnice
3, specializované obchody, např. www.samyco.cz
4, specializovaní profesionální houbaři
Čerstvé, ale převážně sušené nebo mražené lišky najdete v různých řetězcích, např. v Makru.
Skladování:
Nejlepší je lišky zkonzumovat hned, vydrž však i několik dní v lednici. Obsahují insekticidní látky, takže jsou velmi odolné proti červivění. Dají se i mrazit.