Červenec je měsícem, kdy u nás dozrává nejvíc druhů ovoce. Byla by tedy škoda neozvláštnit teplý letní den míchaným nápojem z třešní, broskví, meruněk, hrušek nebo rybízu, ať už alkoholickým, nebo lehkým drinkem bez alkoholu, který bude chutnat i dětem. Před přípravou a servírováním míchaných nápojů je dobré vědět, jaké vybavení k tomu budete potřebovat:
Náčiní k přípravě míchaných nápojů:
1, šejkr – zpravidla bývá trojdílný (nerezová nádoba, víko a sítko) nebo dvojdílný, tzv. bostonský (nerezová nádoba se sklenicí)
2, míchací sklenice – tlustostěnná kónická sklenice
3, barové sítko – ploché, kulaté, se spirálou po obvodu
4, dávkovací láhev – skleněná láhev s nálevkou pro dochucování nápojů
5, inventář na led – lopatka, kleště, nádoba na jeho skladování
6, odměrka – skleněná nebo nerezová
7, prkénko a barový nůž na ovoce
8, pinzeta na zdobení nápojů
9, další pomůcky jako tlouček, barová lžička, lis na citron, brčka atd.
Všechny výše uvedené potřeby najdete v našem e-shopu
Pro přípravu koktejlů existuje několik způsobů:
1, stavění – všechny suroviny se nalijí přímo do sklenice, ve které se budou podávat
2, vrstvení - suroviny se postupně nalévají po ploché lžíci opřené o stěnu sklenky v místě hladiny předchozí vrstvy
3, míchání – suroviny se jednoduše zamíchají s ledem v míchací sklenici a nalijí přes sítko do sklenice, ve které se bude nápoj podávat
4, třepání – suroviny se nalijí do šejkru, který se předtím naplnil do 2/3 ledem a třepáním se vše spojí
5, mixování – všechny suroviny se dají do mixéru, kde se rozmixují
Vzhledem k tomu, že míchané nápoje mají působit efektně, je důležité jejich naservírování. První míchaný drink vznikl v Americe při kohoutích zápasech, kde se barman pokusil namíchat drink v barvě ocasu vítězného kohouta, který pak majiteli slavnostně nazdobený servíroval. Nápoje zdobíme brčky, napichovátky, ovocem atd. Pro servírování míchaných nápojů platí několik pravidel:
1, nápoje servírujeme do k tomu určených sklenic (základní druhy najdete v našem e-shopu)
2, dlouhé limonádové lžičky podáváme v samostatné sklenici, kam se mohou zpět po použití odložit
3, nápoje nepokládáme na holý stůl, ale na tácek nebo ubrousek
4, k nápojům s napichovátkem servírujeme talířek na odložení napichovátka
5, nápoje s předpokládaným odpadem jako pomerančová kůra nebo pecka podáváme na podšálku
6, všechny druhy nápojů podáváme hned po zhotovení