Jedenáctý listopad je již tradičně spjat se svatomartinskou husou a svatomartinským vínem. V žádné restauraci by obojí nemělo na jídelním lístku chybět. Menu z pečené husy či husích jater coby minutky nebo paštiky doplněné správně zvoleným vínem, korunované dnes již zapomenutými tradičními sladkými svatomartinskými rohlíčky coby dezertem, určitě potěší každého strávníka. Pokud má být vaše nabídka úplná, nesmíte zapomenout ani na kaldoun – staročeskou polévku z husích drůbků. Základem všeho je však čerstvá husa.
Kde sehnat čerstvou husu:
- ideálně přímo z farmy, např. http://www.rohozenskahusa.cz/ nebo http://www.rybarstvinovehrady.cz/3/cz/chov-hus-rybarstvi-nove-hrady-s-r-o-/
- ve farmářských prodejnách potravinách, např. Náš grunt http://www.nasgrunt.cz nebo Sklizeno www.sklizeno.cz
- na farmářských trzích
- v Makru (koupíte i mraženou) www.makro.cz
Jak zpracovat čerstvou husu:
- kupte si mladou husu (o hmotnosti 3 - 4,5 kg)
- pinzetou vytrhejte zbytky peří a prachové peří opalte
- z břicha vyndejte sádlo a husu umyjte, osušte, osolte a nechte v chladu nejlépe do druhého dne
- z drůbků můžete udělat polévku nebo z jater paštiku
Co se týká svatomartinského vína, odrůdu volte podle úpravy pokrmu. Správně zvolené víno zaručí lepší stravitelnost tučného pokrmu.
Rohlíčky z kynutého těsta můžete upéct buď suché, nebo plněné např. ořechy.