Dýně – královna podzimu
Pod pojmem dýně si už dnes nepředstavíme jen velké koule u babičky na zahrádce, se kterými jsme nemohli hnout. Na trhu dnes nalezneme nespočetné množství různých odrůd, ať už určených přímo ke konzumaci, nebo k okrasným účelům. I když je třeba podotknout, že jedlé jsou všechny druhy dýní, včetně těch okrasných, u kterých však může být problém se zpracováním díky tvrdým slupkám.
Dýně obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a nenasycených mastných kyselin. Snižuje riziko infarktu a mrtvice, posiluje imunitu, dýňový olej pomáhá při kožních problémech, je výborný na poškozené vlasy. Dýňová semínka pomáhají při nemocech prostaty a močového měchýře. Navíc má velké množství vody a málo kalorií. Proto všechno a hlavně pro její chuť při správné úpravě, byste ji neměli opomíjet.
Důležité je umět si vybrat tu pravou:
1, ideální je kupovat dýně na farmářských trzích, v prodejnách se zdravou výživou, na farmách Najdete je však i v supermarketech a v obyčejných prodejnách se zeleninou
2, stopka musí být zdřevěnělá, ne zelená nebo žlutá (zelená nebo žlutá znamená, že byla dýně sklizena moc brzy)
3, při poklepu by měla znít dýně dutě
4, měla by být těžká, což je známkou toho, že má hodně dužiny (lehká má velké množství semínek)
5, dýně nesmí být flekatá nebo mít otlačeniny, jinak by mohla začít brzo plesnivět
Ne vždy se nám podaří zpracovat celou dýni, zvlášť v případě naší klasické velkoplodé dýně. Proto je dobré znát pravidla, jak dýni skladovat. Obecně však platí, že načatá dýně, nevydrží dlouho, maximálně 2 týdny.
1, vždy dýni zabalte do fólie
2, uchovávejte ji v chladu
3, můžete ji zavařit nebo zmrazit
Celá dýně v případě, že její povrch neporušený, vydrží v chladu do 15°C a ve tmě až 3 měsíce.
K přípravě pokrmů můžete využít její dužinu, semínka, která jsou výborná do salátu, nebo dýňový olej, kterým můžete ozvláštnit zálivku salátu. Každý druh má své ideální uplatnění:
Dýně velkoplodá – ideální na kompoty a džemy
Dýně Hokkaidó – vhodná na polévku nebo k pečení, jako jediná se nemusí loupat
Špagetová dýně – ideální k pečení, je možné ji použít místo nudlí do polévky (po tepelné úpravě se rozpadá na vlákna)
Máslová dýně – výborná na polévku, jako nádivka do masa, do rizota nebo do moučníků
Muškátová dýně – vhodná na polévku, do kompotů nebo orientálních jídel
Žaludová dýně – vhodná na moučníky
Dýně Rondini – něco mezi dýní a cuketou, vhodná na polévku, plněná k pečení
Dýně Baby boo –v syrovém stavu má lehce oříškovou příchuť, dá se plnit, péct, grilovat