
JAK ROSTE
Sezóna chřestu začíná v dubnu a trvá necelé 2 měsíce. Nejlépe se chřestu daří na lehkých, propustných a písčitých půdách. První pazochy (tak se výhonkům chřestu říká), se dají sklízet až třetí rok po výsevu. Celkově se pazochy sklízejí 8 let, pak odumírají a musí se vysázet nové.
JAK SE DĚLÍ
Obecně dělíme chřest do 3 skupin podle barev na bílý, zelený a fialový. Rozdíly v barvách jsou způsobeny množstvím světla, které se při pěstování k pazochům dostane.
Bílý chřest se pěstuje zcela skrytý pod výsevnými kanály z hlíny přikrytý černou fólií. Jakmile z hlíny vyraší, sklízí se. Fialový chřest se dostává do kontaktu s větším množstvím světla, zelený roste zcela odkrytý na poli.
JAK POZNAT ČERSTVÝ CHŘEST
Po sklizni se pazochy rychle zpracovávají, jelikož musí být do 2 dnů u zákazníka. Při transportu nesmí přijít o svoji křehkost, kterou charakterizuje lupnutí při zlomu - když na něj zaťukáte prstem, měl by „zvonit“. Spodky pazochů by nikdy neměly být plesnivé.
Špičková kvalita se pozná podle uzavřených hlaviček a rovnoměrných pazochů, bílý chřest musí být navíc po celé délce světlý a hladký.
JAK SE ČISTÍ
Základem je ostrá škrabka (viz. náš e-shop), abychom chřest při čištění nezlomili. Bílý chřest oloupeme celý (začneme asi 3cm pod hlavičkou a loupeme až dolů), u zeleného stačí oloupat spodní třetinu. Oloupat se musí dostatečná vrstva, abychom při jídle neměli v ústech nepříjemně tuhé „vlasy“. Následně odřízneme spodky pazochů v délce cca 4cm. Slupky a odřezky je možno použít do polévky.
JAK CHŘEST SPRÁVNĚ VAŘIT
Výhonky svážeme kuchyňskou nití do svazku a vložíme do vroucí vody společně s kouskem másla, špetkou soli a cukru. Můžeme přidat i citrónovou šťávu. Na chřest existují speciální vysoké hrnce se sítkem uvnitř (najdete ho v našem e-shopu), ve kterém se vaří postavený hlavičkami nahoru, jelikož jen takováto poloha umožňuje rovnoměrné provaření. Hlavičky jsou totiž uvařeny dříve, než zbytek pazochu. Vaříme cca 8 minut v závislosti na tloušťce pazochů.
PROČ CHŘEST JÍST
Pomineme-li výtečnou chuť chřestu, je jeho další výhodou schopnost pročistit organismus a zbavit ho nadbytku tekutin. Především zelené odrůdy disponují velkým množstvím vitamínu C, provitamínu A, vápníku, hořčíku, železa a dalšími látkami. Působí také jako diuretikum.
KDE CHŘEST POŘÍDIT
Farma Biospa s.r.o. Holého 406, Kúty Slovensko (možnost koupě Bio odrůdy)
(stejný biochřest je možno koupit v bioobchodech v Brně a v Bille)
Farma v Hostíně u Vojkovic (pro Pražáky a Středočechy)
Makro a supermarkety (nebio chřest ze Slovenska)
Čerstvý chřest ze Slovenska je také možno zakoupit na slavnostech chřestu v Ivančicích u Brna – www.slavnostichrestu.cz
JAK CHŘEST SKLADOVAT
Chřest je nejlepší spotřebovat co nejdříve po zakoupení, kdy je jeho chuť nejlepší, skladovat se může 2 až 3 dny při teplotě lehce nad nulou ve vlhké utěrce.