Hlavní menu

Ingredience

Pro 10 osob:

10 ks vajec

5 ks žloutků

20 plátků šunky

5 ks housky

30 g octu

300 g kuřecího vývaru

100 g másla

15 g soli

5 g pepře

50 g citronové šťávy

Pitná voda na uvaření vajec

Čerstvá bazalka na ozdobu

Vejce Benedikt

  • Připravil: Stanislav Zukal // 1.3.2015
  • Typ jídla: předkrmy
  • Typ kuchyně: evropská - Česko
  • Doba přípravy: 30 min
  • Obtížnost přípravy: střední

Příprava

V porcelánové nádobě rozšlehejte žloutky se studeným vývarem zbaveným tuku a ve vodní lázni šlehejte směs tak dlouho, dokud nezhoustne. Směs se nesmí vařit, jinak by se srazila. Máslo rozpusťte a nechte lehce zchladit. Když směs zhoustne, vmíchejte do ní připravené máslo, osolte a dochuťte citronovou šťávou. Hotovou omáčku uchovejte ve vodní lázni.

Housky rozpulte a rozříznutou stranu opečte nasucho na pánvi. Každou půlku housky obložte dvěma plátky šunky.

Vodu v hrnci přiveďte k varu, osolte ji a přidejte ocet. Vodu ztlumte a roztočte, aby vznikl vodní vír. Jedno vejce rozklepněte opatrně do naběračky tak, aby žloutek zůstal vcelku. Do vzniklého víru vložte opatrně vejce z naběračky a vařte 2-3 minuty. Žloutek musí zůstat tekutý. Vejce vyjměte děrovanou naběračkou, nechte okapat a položte na připravenou housku se šunkou. Přelijte připravenou omáčkou a ozdobte snítkou bazalky.

 

 

Tipy šéfkuchaře Před servírováním prořízněte pro lepší vizuální stránku uvařené vejce tak, aby žloutek vytekl.

související produkty, které můžete zakoupit v našem eshopu:

nerezová mísa

vyrobeno z nerezové oceli
cena od: 31,00 Kč

odpěnovačka

nerezavějící ocel
monoblok
odpovídá hygienickým HACCP normám
cena od: 61,00 Kč

metla šlehací

nerezavějící ocel
7drátová - tenký drát
cena od: 94,00 Kč

Facebooková diskuze

banner

TV: ARAVEN GN POLYPROPYLEN

rolex replica watches best replica watches replica panerai
Nákupní košík
0 ks za 0.00 Kč