Hlavní menu

Ingredience

    Pro 5 osob:
  • 500 g polohrubá mouka (prosetá)
  • 100 g krupicový cukr
  • 125 g rozpuštěné máslo
  • 30 g (1/2 lžíce) sádlo
  • 40 g droždí
  • 2 žloutky
  • 1 bílek
  • 250 ml plnotučné mléko
  • 25 g rozinky
  • 50 g mandle (sekané)
  • sůl
  • citronová kůra
  • vejce na potření



Vánočka

  • Připravil: Stanislav Zukal // 1.8.2012
  • Typ jídla: snídaně
  • Typ kuchyně: evropská - Česko
  • Doba přípravy: více než 2 hod
  • Obtížnost přípravy: náročná

Příprava

Droždí rozdrobte do velké mísy a se lžící cukru rozmíchejte do tekutého stavu. Přilijte trochu mléka, potom vejce a žloutek. Promíchejte. Postupně přidejte máslo, sůl, mouku, zbytek cukru a teprve pak i zbylé mléko. Těsto vyklopte na vál a hněťte rukama asi 10 minut. Vytvarujte bochánek, vraťte do mísy a přikryjte utěrkou. Nechte kynout na nepříliš teplém nevětraném místě 3-4 hodiny. Vyjměte a znovu prohněťte. Zároveň zapracujte
mandle a rozinky.

Těsto rozdělte nožem na 8 stejně velkých bochánků. Z každého z nich si vytvoříme stejně dlouhé prameny. Začneme plést, a to vždy od středu směrem ke koncům – pramen se jinak vytahují. Spodní patro pleťte tak, aby výsledek vypadal pravidelně hlavně z boku, který bude vidět. Konec zahněte dospod. Přeneste je na plech a hřbetem ruky doslova splácněte shora po celé délce. Tak vytvoříte plochu, která ponese další patro. Upleťte, položte a opět lehce připlácněte. Konce posledního pletence nezahýbejte pod sebe, ale na samý konec vánočky. Na závěr zapíchněte do vánočky špejle šikmo proti sobě, tím pletence definitivně zpevníte. Unikající vzduch při pečení pak nepůsobí neplechu.

Troubu předehřejeme na 220°C. Vánočku necháme ještě cca 30 minut kynout na plechu vymaštěném sádlem. Těsně předtím, než ji vložíme do trouby, tak ji potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kousky mandlí.
Pečeme celkem hodinu. Prvních 5-10 minut na 220°C, dalších 25minut stáhneme teplotu na 150°C a po zbytek času pečeme už jen při 100°C po upečení necháme vánočku úplně vychladnout – pak teprve podáváme.

Tipy šéfkuchaře Při zpracování těsta na vále si dejte načas, chvilku trvá, než mouka absorbuje vše tak jak má. Pokud se vám zdá, že je tato příprava složitá, tak je možné si zakoupit formu, těsto udělejte trochu řidší a vánočku pečte ve formě.

související produkty, které můžete zakoupit v našem eshopu:

pečící podložka

nepřilnavý silikonový povrch
vhodné do trouby, mikrovlné trouby, myčky a mrazničky
odolné teplotám od - 40°C do 250°C
cena od: 201,00 Kč

stěrka na těsto

polypropylen
7,20 Kč

váleček na těsto se stojánkem

nerezavějící ocel
s kuličkovými ložisky
nepřilnavý povrch
s pochromovaným stojánkem
783,00 Kč

Facebooková diskuze

banner

TV: ARAVEN GN POLYPROPYLEN

rolex replica watches best replica watches replica panerai
Nákupní košík
0 ks za 0.00 Kč