
Ingredience
Pro 10 osob:
120 ks živých šneků s ulitami
5 g tymiánu
5 g bobkového listu
1 ks cibule
10 g rybího vývaru
900 g másla
10 ks šalotky
30 g česneku
30 g zelené petrželky
5 g soli
5 g pepře
Šneci s česnekovým máslem se šalotkou
- Připravil: Lubomír Brázda // 29.11.2014
- Typ jídla: předkrmy
- Typ kuchyně: evropská - Francie
- Doba přípravy: více než 2 hod
- Obtížnost přípravy: náročná
Příprava
1, Vložte šneky do dřevěné bedýnky. Třením o dřevo se šneci zbavují slizu. 3 dny je krmte vlasovými nudlemi. (Nudle je možno uvařit ve vývaru, šneci pak mají lepší chuť).
2, Po 3 dnech šneky přestaňte krmit a další 3 dny je nechte hladovět, aby se jim vyčistili vnitřnosti.
3, Opláchněte šneky pod studenou vodou, abyste je zbavili slizu.
4, Vhoďte šneky do vroucí vody a vařte 20 minut.
5, Po 20 minutách šneky vyjměte, osušte a nechte vychladnout.
6, Vyjměte maso z ulit a ulity uschovejte.
7, Pomocí nože vyjměte vnitřnosti.
8, Pod tekoucí vodou odstraňte zbytky vnitřností a zbytky slizu.
9, Dejte vařit vodu spolu s tymiánem, bobkovým listem, cibulí a jednou lžící rybího vývaru, když začne voda vařit, vložte šneky a vařte je 80 minut.
10, Šneky nechte vychladit ve vývaru, pak je osušte.
Máslo: Šalotku nakrájejte velmi najemno, česnek rozmačkejte a vše smíchejte s nadrobno nakrájenou petrželkou, solí a pepřem. Směs smíchejte s máslem a řádně promíchejte.
Ulity očistěte a vysušte. Do každé vložte trochu másla, pak vložte uvařené šnečí maso a znovu přikryjte máslem. Šneky vložte do pánve na šneky a pečte na 240°C 8 minut. V případě, že nemáte pánev na šneky, vložte šneky do pekáče s fazolemi, které udrží šneky vodorovně, aby máslo nevyteklo.
V případě, že použijete mražené šneky, stačí je povařit 2 minuty, maso vyjmout a pak dále pokračujte s naplněním ulit máslem, viz.výše.