Vytvořte si dokonalou štědrovečerní tabuli

// 1.12.2015

Štědrovečerní tabule patří dozajista k vrcholům stolování. Porcelánové talíře častokrát používané speciálně jen pro tuto příležitost, naleštěné příbory a sklenice jsou samozřejmostí. Co dalšího by se však mělo na stole objevit a jaká jsou pravidla pro dokonale připravený stůl?

Ubrus

  • pod ubrusem by měl být prostřený molton (měkká zdrsněná bavlněná tkanina), který tlumí veškerý kontakt nádobí s deskou stolu, čímž zpříjemňuje stolování

  • zvolit byste měli tématicky laděný ubrus (ideálně jednobarevný, aby vyniklo nádobí na stole), musí být dokonale vyžehlený

  • délka ubrusu by měla být ideálně po sedadlo židle (cca 30 cm)

  • okraje ubrusu by měly být rovné (můžete si pomoct stehováním nebo lepením)

Výzdoba na stole

  • šířka výzdoby by neměla být větší než střední třetina tabule

  • výška výzdoby nesmí přesahovat úroveň pohledu proti sobě sedících hostů

  • výzdoba by neměla zasahovat do založeného nádobí

  • štědrovečerní tabule je jediná, kde se mohou používat k výzdobě potraviny (ovoce, pečivo, ořechy atd.)

  • na stole by měly být svícny, lesní zeleň, jmelí, drobné vánoční ozdoby, pod talíř můžete dát kapří šupiny, aby se vás držely peníze

  • nohy stolu můžete podle pověry ovázat provazem, což má zaručit, aby rodina držela pohromadě

Zakládání nádobí

Podle pověry by mělo být vždy prostřeno pro sudý počet osob. Smrt prý obcházela stavení a kde u stolu napočítala lichý počet, tam se pro jednoho člověka vrátila. Další pověra zase říká, že by vždy mělo být prostřeno jedno místo navíc pro náhodně osamělého člověka nebo někoho, kdo nás už opustil.

Slepé talíře

  • k zakládání byste měli používat tzv. slepé talíře (což jsou většinou klubové talíře o velikosti 30 cm, pokud nemáte, použijte talíř, na kterém budete servírovat hlavní chod), které slouží k tomu, abyste umístili příbor do správné vzdálenosti od sebe

  • klubový talíř zůstane na stole až do servírování dezertu, talíř na hlavní chod se sklízí po jeho použití

  • po založení příboru můžete slepý talíř sklidit a místo něj položit ubrousek, nebo jej nechejte na stole a položte na něj dezertní talíř na studený předkrm

  • pokud založíte talíř na předkrm, je potřeba také založit dezertní talíř na pečivo k předkrmu, a to vždy nalevo od hlavního talíře tak, aby spodní okraj lícoval s hroty příborů

  • slepý talíř by měl být od příboru i od okraje stolu vzdálený 1–2 cm

  • ostatní talíře by měly být připraveny na odkládacím stolku, aby se až do dezertu nemuselo od stolu vstávat, podle tradice by se totiž rodina nemusela příští rok sejít celá

Zakládání příborů

  • nejblíže k okraji talíře by měl být příbor na hlavní chod, ostří příboru by měla splývat s horním okrajem talíře

  • vedle nože položte lžíci na polévku

  • další příbor směrem od talíře by měl být příbor na předkrm

  • nad talíř pak položte příbor na moučník

  • vzdálenost mezi jednotlivými příbory by měla být 3–5 mm, konce všech příborů by měly být ve stejné vzdálenosti od okraje stolu a příbory naproti sobě by měly být v ose

Zakládání skla

  • 1 cm nad špičku nože k hlavnímu chodu patří sklenice k hlavnímu chodu

  • ostatní sklenice pak seřaďte podle pořadí pití do řady nebo do trojúhelníku

  • sklenice by se neměly dotýkat

Ubrousky

  • ubrousky je ideální skládat do jednoduchých vyšších tvarů nebo do vějíře

  • položit je můžete na klubový talíř, nebo na dezertní talíř

Další inventář

  • dochucovácí prostředky (pouze sůl a pepř) položte vždy jedny mezi 4 sedící stolovníky, ostatní menážky dejte na odkládací stolek

  • do jednoho rohu stolu pak můžete dát ošatku s pecnem chleba, do druhého ošatku na ovoce, ořechy atd.

  • mísy s předkrmem, polévkou, hlavními chody a studenými nápoji byste měli mít připraveny ideálně na stole, pokud nemáte dostatek místa, pak na odkládacím stolku

  • potřebné náčiní jako zápalky, louskáček na ořechy, kuchyňské nože, naběračky, překládací příbory atd. byste měli mít taktéž připravené na odkládacím stolku, aby se nemuselo od stolu vstávat

  • dezert, vánočku a cukroví servírujte podle tradice spolu s kávou, vánočním čajem, pivem nebo pálenkou až po dojezení, kdy už je možné od stolu vstávat

Zpět

související produkty, které můžete zakoupit v našem eshopu:

linie Hotel

tloušťka 2 mm
chromová nerezavějící ocel 18/0 leštěná
Hotel přesvědčí mladistvým, hladkým designem s velmi kvalitní úpravou. Nahoře zúžená kulatá držadla dodávají tomuto decentnímu příboru elegantní vzhled.
cena od: 9,80 Kč

linie Lara

křišťálové sklo
cena od: 26,30 Kč

chladič na víno

transparentní plast
253,00 Kč

Facebooková diskuze

rolex replica watches best replica watches replica panerai
Nákupní košík
0 ks za 0.00 Kč