Víte, že šneci kdysi bývali součástí Štědrovečerní večeře?

// 29.11.2014

Šneky dnes převážně považujeme za pokrm francouzské kuchyně a jen málokdo ví, že recepty na jejich úpravu najdeme již v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové. Byli považováni za levné a chutné jídlo. I když je jejich příprava poměrně zdlouhavá a pracná, je škoda, že se z našeho běžného jídelníčku vytratili. Šnečí maso je totiž bohaté na proteiny, je dietní a je také zdrojem vápníku. Chuťově se podobá drůbežímu masu. Dají se sehnat mražení, např. v Makru nebo v Produits de France, nebo čerství. Čerstvé si můžete nasbírat sami nebo se obrátit na jednu ze šnečích farem, např. na Farmu Milov nebo společnost Snailex, která dodává také šnečí kaviár a játra.

 

Pokud koupíte mražené šneky:

Šneci jsou již očištění a připraveni k tepelné úpravě.

 

Pokud koupíte čerstvé šneky:

1, Vložte šneky do dřevěné bedýnky. Třením o dřevo se šneci zbavují slizu. 3 dny je krmte vlasovými nudlemi. (Nudle je možno uvařit ve vývaru, šneci pak mají lepší chuť).

2, Po 3 dnech šneky přestaňte krmit a další 3 dny je nechte hladovět, aby se jim vyčistili vnitřnosti.

3, Opláchněte šneky pod studenou vodou, abyste je zbavili slizu.

4, Vhoďte šneky do vroucí vody a vařte 20 minut.

5, Po 20 minutách šneky vyjměte, osušte a nechte vychladnout.

6, Vyjměte maso z ulit a ulity uschovejte.

7, Pomocí nože vyjměte vnitřnosti.

8, Pod tekoucí vodou odstraňte zbytky vnitřností a zbytky slizu.

9, Dejte vařit vodu spolu s tymiánem, bobkovým listem, cibulí a jednou lžící rybího vývaru, když začne voda vařit, vložte šneky a vařte je 80 minut.

10, Šneky nechte vychladit ve vývaru, pak je osušte.

Pro další úpravu můžete použít recept na bylinkové máslo z našich stránek.

Šneky servírujeme na speciálních talířích a konzumujeme speciálním příborem – vidličkou a kleštěmi. Vše najdete v našem e-shopu.

Zpět

Facebooková diskuze

rolex replica watches best replica watches replica panerai
Nákupní košík
0 ks za 0.00 Kč