Vejce jsou symbolem jara

// 1.3.2015

Bez této potraviny si náš jídelníček neumíme vůbec představit. Ať už jako potravinu určenou k přímé spotřebě, nebo jako pojivo do buchet, pečiva nebo těstovin. Má velmi vysoké množství živin, je tudíž jednou z nejhodnotnějších potravin. Navíc má vysokou stravitelnost. Vejce je tvořeno bílkem, který se skládá z 90% vody a 10% bílkovin, a žloutkem (zhruba 50% vody, 40% tuků a zbytek minerály a sacharidy). Zatímco bílek má velmi málo kalorií, žloutek je díky obsahu tuků nositelem energetické vydatnosti. V případě diety byste se tedy měli žloutku vyhnout.

Co vejce obsahují

-          Lehce stravitelné bílkoviny s širokým obsahem esenciálních aminokyselin, které mají vliv např. na imunitu

-          Nasycené a nenasycené tuky („dobrých nenasycených je víc“), fosfolipidy, např. tolik diskutovaný cholesterol, ale také lecitin, který mimo jiné brání ukládání cholesterolu

-          Minerály (např. železo, zinek, fosfor, draslík, selen)

-          Vitamíny (všechny kromě vitamínu C)

 

Obsah některých nenasycených tuků, minerálů a vitamínů lze ovlivnit složením krmiva slepic.

Kolik vajec denně sníst

Poslední výzkumy ukazují, že obsah „špatného“ cholesterolu v organismu je dán především geneticky, tedy genetickou schopností těla jej tvořit a odbourávat. Pro většinu lidí je tedy přiměřená konzumace 1-2 vajec denně bezpečná.

Označování vajec

Na skořápce vajec byste měli najít označení vejce, které udává:

-          Způsob chovu

-          Zemi původu

-          Místo, kde bylo vejce sneseno

-          Velikost vejce S, M, L, XL (ne vždy je uvedeno)

 

Takže označení 3-CZ-7601 znamená:

 

3 – vejce bylo sneseno nosnicí chovanou v kleci (0 – volný venkovní bio chov, 1 – volný venkovní chov, 2 – chov v halách s volným pohybem)

CZ – vejce bylo sneseno v ČR

7601 – vejce bylo sneseno v hospodářství Strakonice

 

Dalším označením je tzv. hmotnostní třída:

 S = do 53g

M = 53 – 63 g

L = 63-73 g

XL= nad 73 g

 

A jakostní třída:

Extra A = vejce stará 2- 7 dní

A = tříděná konzumní vejce stará 8 -20 dní

B = netříděná směs malých i velkých vajec, která mohla být chladírensky skladována nebo konzervována

Jak poznat čerstvé vejce

-          Minimální doba trvanlivosti vejce je 28 dní od jeho snesení, přičemž týden před koncem této doby by se již podle zákona vejce neměly prodávat, tzn. nekupujte vejce starší 20-ti dní.

-          Nelze se řídit barvou žloutku, který může být dobarvován karotenem v krmivu

-          Po ponoření do vody se musí vejce držet u dna, pokud plave na hladině je zkažené

(vzduchová kapsa ve vejci je u zcela čerstvého vejce velmi malá, proto se vejce drží u dna, týden staré vejce se u dna staví na špičku, u 3-týdenního starého vejce je kapsa velká, proto vejce plave u hladiny)

-          Po rozklepnutí musí být žloutek pevný, nesmí se roztékat a musí jej stejnoměrně obklopovat bílek (v případě zcela čerstvého vejce). Pokud se žloutek přibližuje někde k okraji bílku, jedná se o týden staré vejce, pokud se rozteče, je vejce více než 3 týdny staré

Uskladnění vajec

-Vejce skladujte maximálně 4 týdny od snůšky

-Vždy by měly být špičkou dolů (na opačném konci vejce se nacházejí póry, kterými vejce přijímá vzduch, zůstane tak déle čerstvé)

- Skladujte je na nechladnějším místě lednice (ne ve dveřích lednice) při teplotě 5-8°C. Vejce by neměla být vystavována prudkým změnám teploty, při kterém dochází k jejich orosení, což může vést ke vzniku plísní

- Vedle vajec neskladujte aromatické potraviny. Vejce mohou díky pórům pachy nasáknout.

- Vejce nesmí být vystavena přímým slunečním paprskům

- Ideální je skladování v plastových obalech

- Pokud nechcete vejce ihned spotřebovat, neomývejte skořápku. Obsahuje ochrannou vrstvu, která chrání vejce před mikroorganismy

 

Zpět

Facebooková diskuze

rolex replica watches best replica watches replica panerai
Nákupní košík
0 ks za 0.00 Kč