Vánoce, Vánoce přicházejí...

// 1.12.2016

A s nimi čas pečení vánočního cukroví.

PŘEDVÁNOČNÍ ZAMYŠLENÍ

Peču, pečeš, peče, ano, pečeme na Vánoce! Někteří namítnou – a proč? Vždyť dostaneme koupit dobré, hezké a kvalitní vánoční cukroví a pečivo, které není ani tak drahé a prodává se v tolika chuťově odlišných kolekcích, že mohou uspokojit každého, i ty nejnáročnější a nejmlsnější jazýčky.

Jedno ale přece jen nemohou nahradit: tu neobyčejnou směs vůní vanilky, citrónové kůry, lískových oříšků, tu předvánoční pohodu prosincových kuchyní našich maminek a babiček. Všichni rádi vzpomínáme, jak jsme přeochotně pomáhali mlít oříšky, vykrajovat těsto, potírat linecké cukroví marmeládou, přebírat hrozinky a loupat mandle, a k tomu nás maminka nutila zpívat koledy, aby toho uzobávání a olizování nebylo příliš mnoho.

CO A PRO KOHO PEČEME

Před samotným pečením je vhodné rozmyslet si, které druhy cukroví upečeme podle chuti členů rodiny. Například děti mají v oblibě barevné a sladké cukroví, které lze věšet i na stromeček. Pánové mohou dávat přednost spíše slanému a sýrovému pečivu nebo cukroví s kapkou rumu. Dámy zase obvykle preferují méně kalorické dobroty, jako jsou suchary.

JAK ŠETŘIT ČASEM

To je otázka! Času máme všichni málo, a před Vánocemi je ho ještě méně. Využijme proto pomoc dětí, které rády a s nadšením budou vykrajovat různé tvary cukroví, lepit je marmeládou nebo krémem a míchat polevy.

Nejprve si však připravíme jednotlivá těsta, která postupně vypracujeme a uložíme v chladnu. Ale pozor – ne všechna těsta (např. piškotové) můžeme dělat do zásoby.

JAK NAKOUPIT SUROVINY A POLOTOVARY

Jestliže nemáme čas na přípravu vlastního těsta, můžeme si koupit již hotová těsta a popřípadě je upravit podle svého vkusu a chuti. A pokud se vám zdá časově náročný i tento postup, můžete si nakoupit již hotové cukroví.

ČÍM ZAČÍNÁME

Jednotlivé druhy cukroví pečeme tak, aby byly právě v určenou dobu nejchutnější, ani příliš čerstvé a ne už zase tvrdé. Jedny z prvních jsou zázvorky a perníčky, pak následuje oříškové cukroví, vanilkové rohlíčky, různé druhy sušenek, křehké a linecké těsto, piškotové a nakonec nepečené sladkosti. Zakončíme tradiční vánočkou, dortem a závinem, který se dopéká, když dáváme smažit první kousky kapra. Nepodceňujte tento časový sled práce, ušetříte si nepříjemné rozpaky na Štědrý den a všem bude vaše pečivo výborně chutnat.

USKLADNĚNÍ PEČIVA

Když jsme napekli, musíme se postarat o správné uskladnění pečiva. Na perníčky, zázvorky a medvědí tlapičky jsou ideální hliněné pekáče. Sušenky a cukroví z lineckého a křehkého těsta nejlépe uskladníme v plechových dózách. Nepečené rolády v alobalu a chladnu. Nepečené kuličky v krabici vyložené alobalem a jím také přikryté. I vánočku uchováme déle vláčnou, zabalíme-li ji do alobalu.

Takto uskladněné pečivo bude o vánočních svátcích voňavé a správně odleželé.

RECEPTY

Inspirujte se recepty na vánoční cukroví, jako jsou perníčky, linecké cukroví, vanilkové rohlíčky, medvědí tlapičky nebo vosí hnízda.

Zpět

související produkty, které můžete zakoupit v našem eshopu:

smaltovaný plech

smalt
1 184,00 Kč

5 dílná sada zoubkovaných trysek

nerezová ocel
velikost trysek: Ø6, 8, 10, 12, 14 mm
232,00 Kč

pečící podložka

nepřilnavý silikonový povrch
vhodné do trouby, mikrovlné trouby, myčky a mrazničky
odolné teplotám od - 40°C do 250°C
cena od: 201,00 Kč

14dílná sada kulatých vykrajovátek

pocínované
cena od: 432,00 Kč

váleček na těsto

dřevěný
s kuličkovými ložisky
682,00 Kč

rukavice na pečení

samozhášející bavlna
extra dlouhé pro ochranu předloktí
2 ks/bal
128,60 Kč

Facebooková diskuze

rolex replica watches best replica watches replica panerai
Nákupní košík
0 ks za 0.00 Kč