Těsto - druhy, tipy pro přípravu, recepty

// 16.7.2013

V nadcházejících měsících dozrává v našich zeměpisných šířkách většina ovoce a zeleniny. Tyto lokální suroviny jsou v tomto období nejchutnější a tak je potřeba je nějak zpracovat. A protože spolu s ovocem nebo zeleninou tvoří těsto základ pro široké množství pokrmů, najdete v tomto článku základní informace o těstu, tipy pro správnou přípravu a taky základní recept ke každému typu těsta.

1. Křehké těsto

Univerzální těsto, které se používá jako korpus pro dort nebo koláč, quiche nebo třeba sušenky. Základem těsta je mouka, cukr, máslo a vejce.

Tipy pro přípravu:

  • toto těsto potřebuje chladnou teplotu, jinak bude lepkavé a měkké. To znamená, že jak suroviny, pracovní plocha, tak i Vaše ruce by měly být chladné.
  • Při přípravě křehkého těsta pracujte rychle a těsto by se nemělo dlouho hnětat.
  • Pokud je těsto příliš měkké, nechte jej v lednici vychladnout znovu.
  • Po hnětení nechejte těsto odpočívat v lednici dobře zabalené alespoň 30 minut.
  • Rozvalujte těsto mezi fólií, pak se nesmíchá s další moukou a zůstane křehké.
  • Pokud potřebujete rozválené těsto přemístit, stačí ho natočit kolem válečku (obaleného ve folii).

http://www.cookoncept.cz/cookzine/recepty/dezerty/krehke-testo

2. Třené těsto

Patří mezi nejoblíbenější těsto, má univerzální použití. Základem těsta je mouka s práškem do pečiva, cukr, máslo, vejce a mléko.

Tipy pro přípravu:

  • Ingredience by měly mít pokojovou teplotu, aby těsto získalo krémovitou konzistenci. Pokud zapomenete vytáhnout vejce nebo máslo dopředu z lednice, položte vejce nakrátko do teplé vody nebo máslo nakrájejte na hodně tenké plátky.
  • Aby těsto nebylo hutné, ale naopak vzdušné, vmíchejte žloutky s cukrem do másla a do hotového těsta přidejte vyšlehané bílky se špetkou soli.
  • Třené těsto může být připraveno také z celozrnné mouky, v tomto případě je ale potřeba přidat trochu více mléka.
  • Základní těsto může být doplněno přidáním další složky jako jsou třeba ořechy nebo kousky čokolády.. Ořechy je vhodné před tím opražit na sucho v pánvi, budou tak více aromatické. 
  • Pro vytvoření křupavého povrchu posypejte těsto před pečením hnědým cukrem.

http://www.cookoncept.cz/cookzine/recepty/dezerty/trene-testo

3. Kynuté těsto

Z kynutého těsta je možné připravit koláče, vdolky, koblihy a další moučníky. Základ těsta tvoří kvásek z droždí (čerstvého nebo sušeného). Droždí obsahuje mimo jiné velké množství vitaminu D a tak je také zdraví prospěšné.

Tipy pro přípravu:

  • Je důležité, aby všechny použité suroviny nebyly ani zeplé ani studené, ideální je pokojová teplota.
  • Mísu s kynoucím těstem je potřeba zakrýt nejlépe čistou utěrkou a dát do tepla (40 - 60 oC)
  • Těsto, ve kterém je hodně tuku nebo cukru, kyne pomaleji a potřebuje více droždí.

http://www.cookoncept.cz/cookzine/recepty/dezerty/kynute-testo

4. Piškotové těsto

Pro přípravu piškotového těsta se nepoužívá žádný tuk, jen vejce, mouka a cukr. Používá se nejčastěji na rolády, ovocné piškoty a jako dortový korpus.

Tipy pro správnou přípravu:

  • Aby bylo těsto lehké a nadýchané, je potřeba vždy šlehat žloutky s cukrem do pevné bílé pěny a také ušlehat bílky se špetkou soli. Tímto postupem získá těsto až trojnásobek svého objemu - stejně jako kdybychom do těsta přidali prášek do pečiva nebo kvásek.
  • Hotové těsto je potřeba ihned péct, jinak ztratí svůj objem.
  • Těsto je potřeba dát vždy do předem předehřáté trouby, jinak by bylo v troubě zbytečně dlouho a vysušilo by se.
  • Že je piškot hotový poznáte tak, že na něj zatlačíte prstem a piškot se vrátí zpět do svého tvaru.
  • Když je piškot hotový, vyjmeme ho hned z formy, aby se na k němu dostal vzduch ze všech stran, piškot tak nebude lepkavý.
  • Pro přípavu rolády posypeme piškot hned po upečení krystal. cukrem a přikryjeme utěrkou. Piškot tak zůstane vláčný a nebude praskat při rolování.

http://www.cookoncept.cz/cookzine/recepty/dezerty/piskotove-testo

5. Odpalované těsto

Univerzální těsto, jeho příprava je často vnímána jako komplikovaná, Při správném postupu je však velmi jednoduchá. Mezi základní ingredience patří máslo, voda, vejce a mouka.

Tipy pro správnou přípravu:

  • po vymíchání by těsto nemělo zůstat dlouho stát, jinak by při pečení nemuselo správně nakynout.
  • jednotlivé kousky pokládejte na plech s dostatečnou vzdáleností, pečivo při pečení až ztrojnásobí svůj objem. V jednotlivých kusech tak vznikne dutina, která se pak nejčastěji plní.  Věnečky nebo větrníky lze plnit podle chuti, nasladko i naslano.

http://www.cookoncept.cz/cookzine/recepty/dezerty/odpalovane-testo

6. Tažené těsto na závin

Používá se pro přípravu klasického jablečného štrůdlu, ale také pro pečení závinu jako hlavního jídla nebo dezertu. Základními surovinami jsou mouka, máslo a voda.

Tipy pro správnou přípravu:

  • všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu.
  • těsto hněteme pomocí ručního hnětače min 5 minut nebo ručně cca 10 minut důkladně zpracováváme na pracovní desce, dokud není znovu hladké.
  • čím tenčí těsto je vytaženo, tím bude křupavější. Při roztahování použijte zdobenou kuchyňskou utěrku, jestliže dekor prosvítá, je těsto dostatečně tenké. Rozválené těsto ihned naplňte, aby neoschlo.
  • aby závin zůstal křupavý a vláčný, posypte těsto před naplněním strouhankou.
  • po stranách nechte 3 cm okraj bez náplně.
  • Než dáte závin do trouby, potřete jej rozšlehaným vejcem nebo máslem, aby získal hnědou křupavou kůrku.

http://www.cookoncept.cz/cookzine/recepty/dezerty/tazene-testo

7. Těsto na čerstvé těstoviny

Cannelloni, farfalle, fettuccine, fusilli, lasagne, makarony, ravioli, tagliatelle... existuje nespočet druhů těstovin a všechny se těší velké oblibě. Vzhledem k tomu, že těstoviny nemají výraznou chuť, lze je kombinovat téměř se vším.

Výroba vlastních těstovin získává stále větší popularitu, oproti sušeným jsou mnohem chutnější. Základními surovinami jsou mouka, vejce, voda a trochu oleje.

Tipy pro správnou přípravu:

  • je důežité, abystel měli připravený hladký pracovní povrch, který by měl mít vlažnou teplotu.
  • válejte těsto po malých porcích na pomoučněné pracovní ploše od středu směrem ven. Těsto musí být tenké a rovnoměrné.
  • použijte strojek na výrobu těstovin http://www.cookoncept.cz/cookstore/kuchynske-nacini/ostatni-kuchynske-pomucky/stojek-na-vyrobu-cerstvych-testovin
  • na 100 g těstovin  přijde 1 litr vody - platí pravidlo - raději více vody než méně.
  • těstoviny vařte v dostatečně velkém hrnci např. www.linknaprodukt.
  • jakmile voda začne vařit, přidejte do ní 2 lžičky soli a přidejte těstoviny. Pečlivě promíchejte a ztlumte teplotu. Těstoviny vařte v otevřeném hrnci bez poklice. Občas promíchejte. Nepřidávejte do vody olej, těstoviny by pak hůře vstřebávaly omáčku nebo šťávu.  
  • čerstvé těstoviny se vaří mnohem kratší dobu, než sušené. Nejde přestně stanovit dobu vaření, to záleží na tloušťce těsta. Je proto potřeba pravidelně zkoušet, jestli jsou už těstoviny hotové. Ideální jsou ve formě al dente (ne zcela měkké). Hotové těstoviny slijeme ihned v cedníku, neproplachujeme ve studené vodě, nejlépe je ihned promíchejte s omáčkou.

http://www.cookoncept.cz/cookzine/recepty/hlavni-jidla/testo-na-cerstve-testoviny

8. Palačinkové těsto

Jednoduché a velmi oblíbené těsto, které se dá připravit ve sladké i slané variantě. Základními surovinami jsou: hladká mouka, vejce, mléko, cukr.

Tipy pro správnou přípravu:

  • pokud chcete mít palačinky spíše tenké a křupavé, přidejte trochu více tekutiny, těsto se tak rychleji a snadněji rozlije po pánvi.
  • na potření pánve  stačí rozetřít pár kapek oleje a pánev dobře rozehřát.
  • čím více cukru těsto obsahuje, tím rychleji se palačinka připaluje.

http://www.cookoncept.cz/cookzine/recepty/dezerty/palacinkove-testo

9. Těsto na vafle

Díky nenáročnosti a rychlosti přípravy jsou vafle velmi oblíbeným dezertem.

Základními surovinami jsou: mouka, mléko, máslo, cukr, vejce a citron. kůra.

Tipy pro správnou přípravu:

  • Ideální je kombinovat vafle s ne příliš sladkým ovocem (např. višněma nebo jablkem).
  • Pro změnu můžete do těsta vmíchat nasekané ořechy, slunečnicová semínka nebo rozinky.
  • Aby byly vafle jemnější, můžete namísto mléka přidat do těsta řidší vanilkový puding.
  • Pokud připravujete vafle do zásoby, nechávejte je vychladnout bez víka, jinak změknou a nebudou křupavé.

http://www.cookoncept.cz/cookzine/recepty/dezerty/testo-na-vafle

10. Těsto na bagel

Alternativa k běžnému pečivu - bagetám, houskám..

Základními surovinami jsou droždí, mouka, voda, vejce, sůl a cukr.

Tipy pro správnou přípravu:

  • bagel je obzvlášť chutný, když před druhým kynutím přidáte do těsta čerstvé nebo sušené byliny, smaženou cibulku nebo třeba sušená rajčata, případně můžete udělat sladkou verzi - přimíchat rozinky, ořechy nebo jiné sušené ovoce.
  • vrch můžete posypat sezamem, mákem, solí, slunečnicovými semínky..
  • správný tvar bagelu vytvoříte pomocí vařechy - doprostřed placky uděláte vařečkou díru, kterou na vařečku nasunete a několikrát s ní zatočíte.

http://www.cookoncept.cz/cookzine/recepty/bufet/testo-na-bagel

11. Těsto na pizzu

Kynuté těsto, které je nenáročné na přípravu. Základními surovinami jsou: mouka, droždí, voda, olej, sůl.

Tipy pro správnou přípravu:

  • nepřidávejte do těsta zbytečně hodně vody, na začátku se vám možná bude zdát těsto hodně lepivé, ale postupným zpracováním změní svou konzistenci.
  • nedělejte okraje moc široké, pizza by pak vypadala spíše jako langoš.
  • okraje potřete olejem, aby nebyly příliš tvrdé.
  • po vytvarování placky dokončete pizzu co nejrychleji a dejte těsto péct, aby nezačalo znovu kynout.
  • pokud děláte pizzu v troubě, spolu s ní předehřejte i pizza plech, pizzu na ni položte až těsně před pečením.
  • troubu předehřejte na 250 oC.

http://www.cookoncept.cz/cookzine/recepty/hlavni-jidla/testo-na-pizzu

12. Těsto na pšeničnou tortillu

Snadé a rychlé těsto, které je navíc všestranné.

Základními surovinami jsou: mouka, voda, olej, sůl, prášek do pečiva.

Tipy pro přípravu:

  • Když tortillu dosmažíte, zakryjte ji hned folií nebo utěrkou, aby neztvrdla.
  • Pokud potřebujete tortillu znovu ohřát, pokropte ji několika kapkami vody, zabalte do alobalu a vložte na 10 minut do trouby předehřáté na 140 °C. Můžete taky použít mikrovlnnou troubu - zabalte pokropenou tortillu do potravinové folie a ohřívejte asi 20 vteřin na plný výkon.
  • Do náplně můžete použít mleté maso, tenké proužky hovězího nebo kuřecího masa, krevety, ledový salát, paprika, cibule, fazole, rajčata, chilli...
  • K tortille se skvěle hodí dipy ze zakysané smetany, guacamole (avokádový krém) a tzv. ohnivá salsa - nejlépe v kombinaci.

http://www.cookoncept.cz/cookzine/recepty/hlavni-jidla/testo-na-psenicnou-tortillu

13. Těsto na tvarohové ovocné knedlíky

Jednoduché a rychlé těsto, česká specialita.

Základními surovinami jsou: tvaroh, mouka, krupice, vejce, cukr, sůl.

Tipy pro přípravu:

  • jako náplň se nejlépe hodí jahody, meruňky, třešně. Pokud je to možné, ovoce do knedlíků nekrájejte - pustilo by šťávu a šlo by špatně balit do těsta.
  • pokud se vám těsto lepí na ruce, přidejte ještě trochu mouky.
  • čím tenčí těsto budete mít, tím bude knedlík chutnější.
  • hotové knedlíky můžete podávat s rozpuštěným máslem a nastrouhaným perníkem nebo s na másle opraženou strouhankou.
  • samotné těsto není moc sladké, proto je třeba knedlíky dostatečně posypat moučkovým cukrem.

http://www.cookoncept.cz/cookzine/recepty/hlavni-jidla/testo-na-tvarohove-ovocne-knedliky

Zpět

Facebooková diskuze

rolex replica watches best replica watches replica panerai
Nákupní košík
0 ks za 0.00 Kč