Příborový servis je víc než jen lžíce, vidlička, nůž a kávová lžička

// 1.11.2015

Se zvyšujícím se důrazem na kvalitu a čerstvost potravin jde ruku v ruce také zvyšování kvality stolování. Servis v kvalitním skle, porcelánu, doplněný kvalitním příborem, je dnes čím dál tím větší povinností správného hostitele. Kromě kvalitního materiálu, ze kterého by měly být příbory vyrobeny (viz. předchozí článek o příborech na našem webu), bychom si již dnes při slavnostní večeři neměli vystačit se základní sadou příborů, ale měli bychom umět rozeznávat a používat i speciální příbory určené pro konkrétní pokrmy. Příbory dělíme podle jejich použití je na jídelní a překládací.

Jídelní příbory

   Masový příbor – k pokrmům servírovaným na velkém masovém talíři (Ø 30 cm a více)

   Dezertní příbor – k většině pokrmů podávaných na dezertním talíři

   Rybí příbor – k pokrmům z ryb a mořských živočichů

   Moučníkový příbor (dezertní vidlička a lžička) – k teplým moučníkům

   Koktejlový příbor (moučníková vidlička a kávová lžička) – k předkrmovým koktejlům, ke křehkým zákuskům a k pohárům s velkým ovocem

   Příbor na raky (malý nůž s otvorem na rozlamování klepet a malá dvojzubá vidlička)

   Příbor na šneky (malé kleštičky a malá dvojzubá vidlička)

   Příbor na ústřice (malý oboustranný nůž a malá trojzubá vidlička) 

   Příbor na humry (rybí příbor a dlouhá úzká vidlička) 

   Příbor na ovoce (menší než dezertní, ostrý špičatý nůž a vidlička)

   Polévková lžíce (velká)

   Dezertní lžíce (menší než polévková)

   Kávová lžička (běžná lžička)

   Kompotová lžička (zakulacená)

   Moka lžička (nejmenší velikost lžičky)

   Lžička na zmrzlinu (lopatkovitý tvar)

   Lžička na vejce (zakulacený tvar)

   Lžička na limonádu (dlouhá)

   Nůž na kaviár (menší nůž, ostří upravené k manipulaci s kaviárem)

   Kleště na chřest  - ke konzumaci čerstvého chřestu

   Držák na kukuřici – používá se v páru na konzumaci kukuřice rukama

 

Překládací příbory

   Velký překládací příbor (velká lžíce a velká dvojzubá vidlička)

   Běžný překládací příbor (polévková lžíce a masová vidlička)

   Překládací příbor na ryby (velká široká vidlička a široký nůž)

   Salátový příbor (velká lžíce a velká vypouklá vidlička z neoxidujícího materiálu)

   Lopatka na ryby

   Lopatka na chřest

   Lopatka na dorty

   Kleště na špagety

   Kleště na led

   Kleště na cukr

   Kleště na zákusky

   Příbor na hrozny (pinzeta a nůžky)

   Louskáček na ořechy

   Naběračka na polévku (velká)

   Naběračka na omáčku (menší)

   Dranžírovací příbor (ostrý dlouhý nůž a vidlička)

   Nůžky na drůbež

 

Některé příbory se již v praxi moc nepoužívají, jako např. příbor na hrozny, nebo jsou nahrazovány běžným překládacím příborem (např. lopatky a kleště), určitě je však dobré je znát, abyste při jejich náhodném servírování nebyli zaskočeni!                                                                                                                                                                                                  

   Pokud chcete opravdu zazářit, blýskněte se znalostí lžičky na absinth, která slouží k překapání cukru do nápoje.

 

Většinu výše uvedených příborů najdete v našem e-shopu, jiné jsme schopni dodat na zakázku.

 

 

 

Zpět

Facebooková diskuze

rolex replica watches best replica watches replica panerai
Nákupní košík
0 ks za 0.00 Kč