Materiál a jeho vlastnosti jsou pro výběr hrnce zásadní

// 29.7.2013

Materiál a jeho vlastnosti jsou pro výběr hrnce zásadní

Každému kuchaři je jasné, že kvalitní nádobí je základem úspěšného a efektivního provozu jeho restaurace. Dobrý hrnec vydrží roky a ušetří energii i čas. Při jeho pořizování byste se tedy měli rozhodovat nejen podle ceny, ale také podle vlastností materiálu, ze kterého je hrnec vyroben.

Schopnost materiálu vodit teplo

Čím větší je tato schopnost, tím je nádobí pro vaření lepší

Proč je důležitá vysoká vodivost:

-          Umožňuje rychlou regulaci teploty v různých stádiích vaření ( urychlí dobu, než začne pokrm vřít a rychle sníží teplotu po následném ztlumení vařiče )

-          Zajišťuje rovnoměrné rozvádění tepla ( na dně je stejná teplota jako na stěnách hrnce – pokrm se vaří rovnoměrně)

-          Snižuje riziko přehřátí a připálení

-          Všechny výše uvedené výhody dohromady šetří spotřebovanou energii a čas nutný k vaření, což v konečném součtu znamená nižší náklady

Materiály, které dobře vedou teplo

-          Stříbro

-          Měď

-          Zlato

-          Hliník

-          Litina

-          Nerezová ocel

(Často se používají také slitiny těchto vodivých materiálů, především hliníku, které jsou levnější než celohliníkové nádobí.)

 

Váha hrnce

Všeobecně známá „pravda“, že těžký hrnec je kvalitní hrnec, je zavádějící. Speciálně pro profesionální kuchyni je důležitá lehká manipulace s nádobím. Např.hliníkové nádobí má při stejné tloušťce 3krát menší hmotnost než nádobí nerezové. Navíc má vyšší odolnost proti nárazu a také vyšší vodivost, tedy lepší vlastnosti, než nádobí nerezové.

Materiály podle váhy

-          Hliník

-          Nerezová ocel

-          Ocel

-          Měď

-          Stříbro

-          Litina

-          Mastek

    TIP: Vyzkoušejte profesionální hliníkové nádobí Al black italské značky Pentole Agnelli z našeho e-shopu.

Hygienické normy

Každá země má specifické normy, které musí nádobí splňovat. Jedná se především o osvědčení o nezávadnosti  materiálu při styku s potravinami. Česká republika má např. na rozdíl od většiny zemí EU přísnější kriteria pro používání hliníku v kuchyni, viz. norma EN 601. Veškeré nádobí v našem e-shopu je vybaveno potřebnými certifikáty.

Vlastnosti materiálů

 

Ocel/železo              

Úspora energie                                                 nízká díky malé schopnosti vést teplo

Hmotnost                                                          střední

Doporučená tloušťka materiálu                       minimálně 2 mm

Odolnost  při výše uvedené tloušťce              vysoká odolnost proti úderu, teplotním šokům a oděru, ale špatná vůči rezavění – musí se často mastit

Cena                                                                  díky nízké ceně vstupních materiálu – EXTRÉMNĚ NÍZKÁ

Vzhled                                                                neatraktivní

Vhodné pouze ke smažení  a k pečení potravin, které mají mít křupavý povrch, ale uvnitř mají být šťavnaté.

Nerezová ocel               

Úspora energie                                                 ne příliš velká díky horší vodivosti materiálu

Hmotnost                                                          střední

Doporučená tloušťka materiálu                       0,8 – 1,2 mm (tělo), 6-7 mm (rozměr hliníkového disku ve dnu)              

Odolnost  při výše uvedené tloušťce               vysoká odolnost proti úderu, teplotním šokům, oděru a rezavění

Cena                                                                  vzhledem k vysoké ceně vstupní suroviny a vysokým nákladům při zpracování a přivaření dna vyšší

Vzhled                                                                díky působení kyselin v potravinách se mohou objevit skvrny

Vhodná pro vaření tekutin, vaření v páře a pomalé vaření, kdy je potravina ponořená v tekutině a je zahřívaná tekutinou, ne přímo stěnami a dnem hrnce.

 Nerezová ocel je nereaktivní, tudíž neovlivňuje barvu ani chuť jídla.

Litina       

Úspora energie                                        ne příliš velká díky horší vodivosti materiálu

Hmotnost                                                  vysoká

Doporučená tloušťka materiálu               od 1 do 2 mm

Odolnost  při výše uvedené tloušťce       vysoká odolnost proti úderu, teplotním šokům, oděru a rezavění

Cena                                                          díky vstupním materiálům - VYSOKÁ

Vzhled                                                       robustní, vhodné i na servírování

Vhodné na dlouhé vaření a na grilování, při kterém je potřeba rychle opéct jen vnější stranu a vnitřek nechat téměř syrový.

TIP: Před prvním použitím je dobré hrnec nakonzervovat, aby nerezavěl. V hrnci zahříváme olej se solí, dokud se z něj nezačne kouřit a nezačne se přepalovat. Po vychladnutí hrnec přetřete suchým hadrem.

Hliník                  

Úspora energie                                           značná díky výborné vodivosti materiálu

Hmotnost                                                     velmi nízká

Doporučená tloušťka materiálu                 3-5 mm               

Odolnost  při výše uvedené tloušťce         vysoká odolnost proti úderu, teplotním šokům, oděru a rezavění

Cena                                                            v konečném součtu nejekonomičtější materiál pro výrobu nádobí

Vzhled                                                         pouze ve stříbrném provedení může díky oxidaci některých potravin hnědnout

Vhodný pro restování, pečení a vaření v troubě. Vhodný pro všechny druhy vaření potravin, které vyžadují přenos tepla ze stěn a dna hrnce. Ideální pro pomalé pečení při mírné teplotě a na sauté.

Hliník s nepřilnavým povrchem                  

Úspora energie                                                 značná díky výborné vodivosti materiálu

Hmotnost                                                           velmi nízká

Doporučená tloušťka materiálu                        3-5 mm, 50 mikronů nepřilnavý povrch (povrch by měl být stříkaný ne válcovaný)

Odolnost  při výše uvedené tloušťce                vysoká odolnost proti úderu, teplotním šokům a rezavění, ale nepřilnavý povrch se může časem poškrábat

Cena                                                                   nástřik nepřilnavého povrchu navyšuje cenu, nádobí však dlouho vydrží, tzn. nemusí se pořizovat nové

Vzhled                                                                při používání ostrých předmětů se může povrch poškrábat

Díky nepřilnavému povrchu vhodné pro vaření s minimem tuku, pro vaření v páře, pomalé vaření a sauté.

TIP: Nikdy nezahřívejte pánev bez potraviny uvnitř. Teplo, které nemá kudy odcházet, může povrch poškodit.

Měď               

Úspora energie                                                 značná díky výborné vodivosti materiálu

Hmotnost                                                          vysoká

Doporučená tloušťka materiálu                      minimálně 2 mm

Odolnost  při výše uvedené tloušťce              vysoká odolnost proti úderu, teplotním šokům, oděru a rezavění

Cena                                                                 díky vysoké ceně vstupních materiálu – VYSOKÁ

Vzhled                                                              díky zlatému vzhledu vhodná také pro servírování, pro dokonalý vzhled se však musí občas leštit

Vhodné pro všechny druhy vaření při nízké teplotě a pro pekárny na přípravu krému a karamelu.

Zlato         

Úspora energie                                                značná díky výborné vodivosti materiálu

Hmotnost                                                         vysoká

Doporučená tloušťka materiálu                     2 mm (měděné tělo), 2-3 mikrony zlaté vrstvy

Odolnost  při výše uvedené tloušťce             vysoká odolnost proti úderu, teplotním šokům, oděru a rezavění

Cena                                                                díky vstupním materiálům - VYSOKÁ

Vzhled                                                             luxusní

Vhodné na vaření po dobu mnoha hodin při mírné teplotě od polévek po dušené maso, pro vaření při velkém žáru a na speciální filety.

Zlaté nádobí používají např. v Café Pushkin v Moskvě nebo šéfkuchaři Enrico Crippa (3 michelinské hvězdy) v restauraci Duomo Alba a Sergio Mei z restaurace hotelu Four seasons v Miláně.

Stříbro      

Úspora energie                                               značná díky výborné vodivosti materiálu

Hmotnost                                                        vysoká

Doporučená tloušťka materiálu                     od 1 do 2 mm

Odolnost  při výše uvedené tloušťce            vysoká odolnost proti úderu, teplotním šokům, oděru a rezavění

Cena                                                               díky vstupním materiálům - VYSOKÁ

Vzhled                                                            luxusní

Vhodné na vaření po dobu mnoha hodin při mírné teplotě od polévek po dušené maso, pro vaření při velkém žáru, vaření v páře a na pečení ryb.

Mastek             

Úspora energie                                              ne příliš velká díky horší vodivosti materiálu

Hmotnost                                                       velmi vysoká

Odolnost                                                        velmi nízká díky křehkosti materiálu

Cena                                                               díky vstupním materiálům  - VYSOKÁ

Vzhled                                                            exkluzivní, neobvyklý, bez nutnosti větší údržby

Vhodné na dlouhé vaření. Hrnec se velmi dlouho nahřívá, pak ale dlouho udržuje teplotu.

Jedná se o materiál, ze kterého byly vyráběny první hrnce vydlabáním z bloku kamene pomocí dláta.

 

VŠECHNY DRUHY NÁDOBÍ NAJDETE BUĎ V NAŠEM E-SHOPU NEBO VÁM JE DODÁME NA OBJEDNÁVKU.

Zpět

Facebooková diskuze

rolex replica watches best replica watches replica panerai
Nákupní košík
0 ks za 0.00 Kč