Materiál a jeho vlastnosti jsou pro výběr hrnce zásadní

// 2.4.2015

Každému kuchaři je jasné, že kvalitní nádobí je základem úspěšného a efektivního provozu jeho restaurace. Dobrý hrnec vydrží roky a ušetří energii i čas. Při jeho pořizování byste se tedy měli rozhodovat nejen podle ceny, ale také podle vlastností materiálu, ze kterého je hrnec vyroben.

Schopnost materiálu vodit teplo

Čím větší je tato schopnost, tím je nádobí pro vaření lepší

Proč je důležitá vysoká vodivost:

-          Umožňuje rychlou regulaci teploty v různých stádiích vaření ( urychlí dobu, než začne pokrm vřít a rychle sníží teplotu po následném ztlumení vařiče )

-          Zajišťuje rovnoměrné rozvádění tepla ( na dně je stejná teplota jako na stěnách hrnce – pokrm se vaří rovnoměrně)

-          Snižuje riziko přehřátí a připálení

-          Všechny výše uvedené výhody dohromady šetří spotřebovanou energii a čas nutný k vaření, což v konečném součtu znamená nižší náklady

Materiály, které dobře vedou teplo

-          Stříbro

-          Měď

-          Zlato

-          Hliník

-          Litina

-          Nerezová ocel

(Často se používají také slitiny těchto vodivých materiálů, především hliníku, které jsou levnější než celohliníkové nádobí.)

 

Váha hrnce

Všeobecně známá „pravda“, že těžký hrnec je kvalitní hrnec, je zavádějící. Speciálně pro profesionální kuchyni je důležitá lehká manipulace s nádobím. Např.hliníkové nádobí má při stejné tloušťce 3krát menší hmotnost než nádobí nerezové. Navíc má vyšší odolnost proti nárazu a také vyšší vodivost, tedy lepší vlastnosti, než nádobí nerezové.

Materiály podle váhy

-          Hliník

-          Nerezová ocel

-          Ocel

-          Měď

-          Stříbro

-          Litina

-          Mastek

 

 TIP: Vyzkoušejte profesionální hliníkové nádobí Al black italské značky Pentole Agnelli z našeho e-shopu.

Hygienické normy

Každá země má specifické normy, které musí nádobí splňovat. Jedná se především o osvědčení o nezávadnosti  materiálu při styku s potravinami. Česká republika má např. na rozdíl od většiny zemí EU přísnější kriteria pro používání hliníku v kuchyni, viz. norma EN 601. Veškeré nádobí v našem e-shopu je vybaveno potřebnými certifikáty.

Vlastnosti materiálů

Ocel/železo                     

Úspora energie                                       nízká díky malé schopnosti vést teplo

Hmotnost                                                 střední

Doporučená tloušťka materiálu             minimálně 2 mm

Odolnost  při výše uvedené tloušťce     vysoká odolnost proti úderu, teplotnímnšokům a oděru, ale špatná vůči rezavění

                                                                musí se často mastit

Cena                                                        díky nízké ceně vstupních materiálu EXTRÉMNĚ nízká

Vzhled                                                     neatraktivní

Vhodné pouze ke smažení  a k pečení potravin, které mají mít křupavý povrch, ale uvnitř mají být šťavnaté.

 

Nerezová ocel                     

Úspora energie                                      ne příliš velká díky horší vodivosti materiálu

Hmotnost                                               střední

Doporučená tloušťka materiálu            0,8 – 1,2 mm (tělo), 6-7 mm (rozměr hliníkového disku ve dnu)              

Odolnost  při výše uvedené tloušťce    vysoká odolnost proti úderu, teplotním šokům, oděru a rezavění

Cena                                                       vzhledem k vysoké ceně vstupní suroviny a vysokým nákladům při zpracování a přivaření dna vyšší

Vzhled                                                    díky působení kyselin v potravinách se mohou objevit skvrny

Vhodná pro vaření tekutin, vaření v páře a pomalé vaření, kdy je potravina ponořená v tekutině a je zahřívaná tekutinou, ne přímo stěnami a dnem hrnce.

Nerezová ocel je nereaktivní, tudíž neovlivňuje barvu ani chuť jídla.

 

Litina          

Úspora energie                                       ne příliš velká díky horší vodivosti materiálu

Hmotnost                                                vysoká

Doporučená tloušťka materiálu             od 1 do 2 mm

Odolnost  při výše uvedené tloušťce     vysoká odolnost proti úderu, teplotním šokům, oděru a rezavění

Cena                                                        díky vstupním materiálům - VYSOKÁ

Vzhled                                                     robustní, vhodné i na servírování

Vhodné na dlouhé vaření a na grilování, při kterém je potřeba rychle opéct jen vnější stranu a vnitřek nechat téměř syrový.

 TIP: Před prvním použitím je dobré hrnec nakonzervovat, aby nerezavěl. V hrnci zahříváme olej se solí, dokud se z něj nezačne kouřit a nezačne se přepalovat. Po vychladnutí hrnec přetřete suchým hadrem.

Hliník                     

Úspora energie                                      značná díky výborné vodivosti materiálu

Hmotnost                                               velmi nízká

Doporučená tloušťka materiálu            3-5 mm               

Odolnost  při výše uvedené tloušťce    vysoká odolnost proti úderu, teplotním šokům, oděru a rezavění

Cena                                                       v konečném součtu nejekonomičtější materiál pro výrobu nádobí

Vzhled                                                    pouze ve stříbrném provedení může díky oxidaci některých potravin hnědnout

Vhodný pro restování, pečení a vaření v troubě. Vhodný pro všechny druhy vaření potravin, které vyžadují přenos tepla ze stěn a dna hrnce. Ideální pro pomalé pečení při mírné teplotě a na sauté.

Hliník s nepřilnavým povrchem                     

Úspora energie                                        značná díky výborné vodivosti materiálu

Hmotnost                                                 velmi nízká

Doporučená tloušťka materiálu              3-5 mm, 50 mikronů nepřilnavý povrch (povrch by měl být stříkaný ne válcovaný)

Odolnost  při výše uvedené tloušťce     vysoká odolnost proti úderu, teplotním šokům a rezavění, ale nepřilnavý povrch se může časem poškrábat

Cena                                                        nástřik nepřilnavého povrchu navyšuje cenu, nádobí však dlouho vydrží, tzn. nemusí se pořizovat

                                                                nové

Vzhled                                                     při používání ostrých předmětů se může povrch poškrábat

Díky nepřilnavému povrchu vhodné pro vaření s minimem tuku, pro vaření v páře, pomalé vaření a sauté.

TIP: Nikdy nezahřívejte pánev bez potraviny uvnitř. Teplo, které nemá kudy odcházet, může povrch poškodit.

 

Měď                    

Úspora energie                                      značná díky výborné vodivosti materiálu

Hmotnost                                                vysoká

Doporučená tloušťka materiálu             minimálně 2 mm

Odolnost  při výše uvedené tloušťce     vysoká odolnost proti úderu, teplotním šokům, oděru a rezavění

Cena                                                        díky vysoké ceně vstupních materiálu – VYSOKÁ

Vzhled                                                     díky zlatému vzhledu vhodná také pro servírování, pro dokonalý vzhled se však musí občas leštit

Vhodné pro všechny druhy vaření při nízké teplotě a pro pekárny na přípravu krému a karamelu.

 

Zlato               

Úspora energie                                       značná díky výborné vodivosti materiálu

Hmotnost                                                 vysoká

Doporučená tloušťka materiálu             2 mm (měděné tělo), 2-3 mikrony zlaté vrstvy

Odolnost  při výše uvedené tloušťce     vysoká odolnost proti úderu, teplotním šokům, oděru a rezavění

Cena                                                        díky vstupním materiálům - VYSOKÁ

Vzhled                                                     luxusní

Vhodné na vaření po dobu mnoha hodin při mírné teplotě od polévek po dušené maso, pro vaření při velkém žáru a na speciální filety.

Zlaté nádobí používají např. v Café Pushkin v Moskvě nebo šéfkuchaři Enrico Crippa (3 michelinské hvězdy) v restauraci Duomo Alba a Sergio Mei z restaurace hotelu Four seasons v Miláně.

 

Stříbro               

Úspora energie                                       značná díky výborné vodivosti materiálu

Hmotnost                                                 vysoká

Doporučená tloušťka materiálu              od 1 do 2 mm

Odolnost  při výše uvedené tloušťce     vysoká odolnost proti úderu, teplotním šokům, oděru a rezavění

Cena                                                        díky vstupním materiálům - VYSOKÁ

Vzhled                                                      luxusní

Vhodné na vaření po dobu mnoha hodin při mírné teplotě od polévek po dušené maso, pro vaření při velkém žáru, vaření v páře a na pečení ryb.

Mastek
Úspora energie  ne příliš velká díky horší vodivosti materiálu
Hmotnost  velmi vysoká
Odolnost  velmi nízká díky křehkosti materiálu
Cena díky vstupním materiálům  - VYSOKÁ
Vzhled exkluzivní, neobvyklý, bez nutnosti větší údržby
Vhodné na dlouhé vaření. Hrnec se velmi dlouho nahřívá, pak ale dlouho udržuje teplotu.
Jedná se o materiál, ze kterého byly vyráběny první hrnce vydlabáním z bloku kamene pomocí dláta.

VŠECHNY DRUHY NÁDOBÍ NAJDETE BUĎ V NAŠEM E-SHOPU NEBO VÁM JE DODÁME NA OBJEDNÁVKU.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zpět

Facebooková diskuze

rolex replica watches best replica watches replica panerai
Nákupní košík
0 ks za 0.00 Kč