Lišky jsou v srpnu a září nejchutnější gastronomickou lahůdkou

// 31.7.2014

Tato malá žlutá houba, jejíž plodnice připomínají srst lišky (odtud její název), se ve velkém vrací do českých jídelníčků. A je to dobře, jelikož její obsah chuťových látek rozpustných v tucích se spolu se smetanovými omáčkami nebo nakyslými mléčnými polévkami stává gastronomickou lahůdkou. Liška je také výborná v různých masových pokrmech, rizotech a těstovinách, sušená a rozdrcená je skvělá jako kořenící houbový prášek, nebo se dá nakládat do octu. Právě v srpnu a září vrcholí její užitnost, tzn. její chuťové vlastnosti jsou v tuto dobu nejlepší. Můžete se tedy vydat sami do lesa, nebo si lišky koupit.

Lišky mají také vysoký obsah tělu prospěšných látek, mimo jiné:

1, vitamín C

2, látky působící proti různým bakteriím

4, bílkoviny a stopové prvky

3, je označována jako jeden z nejbohatších známých zdrojů vitamínu D

4, obsahují serotonin – látku povzbuzující dobrou náladu

 

Kde čerstvé lišky sehnat:

1, farmářské trhy

2, tržnice

3, specializované obchody, např. www.samyco.cz

4, specializovaní profesionální houbaři

Čerstvé, ale převážně sušené nebo mražené lišky najdete v různých řetězcích, např. v Makru.

 

Skladování:

Nejlepší je lišky zkonzumovat hned, vydrž však i několik dní v lednici. Obsahují insekticidní látky, takže jsou velmi odolné proti červivění. Dají se i mrazit.

 

 

 

Zpět

Facebooková diskuze

rolex replica watches best replica watches replica panerai
Nákupní košík
0 ks za 0.00 Kč