Houby - co o nich jako kuchaři možná nevíte

// 2.9.2013

Houby patří do jídelníčku lidstva od jeho počátků. Mají schopnost zasytit a obohatit chuť pokrmu i jeho vůni. Proto jejich obliba neklesá, naopak se sortiment, který u nás můžete pořídit, rozšiřuje o druhy, které se u nás běžně nepěstují, jako např.houby Šiitake, Jídašovo ucho či tmavé žampiony Portobello. 

Příznivé účinky hub na lidský organismus:

Mají vysoký obsah pro člověka nezbytných bílkovin, je srovnatelný s luštěninami.

Obsahují vitamín B a draslík.

Příznivě ovlivňují peristaltiku střev.

Jsou vhodné při dietách díky nízké kalorické hodnotě.

Tipy pro lepší stravitelnost:

Houby jsou hůře stravitelné, proto při jejich zpracovávání nepoužívejte velké množství tuku ani vajec, které jsou samy o sobě hůř stravitelné.

Houby vařte, pečte, smažte dostatečně dlouhou dobu (alespoň 20 -30 minut), krájejte je na menší kousky, abyste narušili co nejvíce buněk a tím usnadnili tepelnou úpravu.

Osolte je nebo přikyselte, jejich stravitelnost se tím zvýší.

Lépe stravitelné jsou mladší plodnice, z nich zejména klobouky.

Tužší houby jako kuřátka nebo lišky je třeba zvlášť dobře pokrájet, déle dusit a důkladně rozkousat.

Prodej hub:

Prodej čerstvých hub se řídí normou ČSN 46 3195, sušených ČSN 56 9431, ve kterých je uvedeno, které houby se smí prodávat. Obě normy neplatí pro pěstované žampiony, které mají vlastní normu.

Prodávat se mohou pouze houby ze seznamu, který je součástí výše uvedených norem.

Houby se prodávají vcelku, případně se mohou prodávat samostatné klobouky, pokud se u nich zřetelně rozezná druh. Samostatné třeně se prodávat nesmí, aby nedošlo k záměně za jiný druh.

Houby musí být čerstvé, zdravé, pevné konzistence, dobře očištěné

Kde je koupíte: např. pražská holešovická tržnice – hala 22, farmářské trhy, Globus

Skladování hub:

Houby můžete skladovat pouze kratší dobu a to ve vlhkém a vzdušném prostředí nebo v ledničce či chladírně. Při teplotách od 0-6 stupňů se zpomalují fyziologické procesy a houby tak rychle nestárnou.

K udržení dobré chuti a vůně je nutné plodnice ihned po sběru zchladit na teplotu +4 stupně. Při této teplotě je možné houby uchovávat i několik dní, nikdy však déle než týden.

Plodnice uchovávejte vždy pokud možno vcelku, aby se tolik nevysušovaly.

Houby je také možno zmrazit, pokud byly před zmrazením v pořádku. Po rozmrazení je však nutné je ihned spotřebovat.

Víte, proč je nejlepší chodit na houby brzo ráno? Je chladno a nelétají ještě tolik mušky, které kladou do hub vajíčka, z nichž se líhnou červi rozežírající houby. Máte tedy větší šanci nasbírat zdravé kusy. Navíc jsou houby po noci zchladlé, takže lépe snesou transport.

Zpět

Facebooková diskuze

rolex replica watches best replica watches replica panerai
Nákupní košík
0 ks za 0.00 Kč