Bez brambor si náš jídelníček vůbec neumíme představit

// 30.10.2014

Tato potravina pocházející původně z Peru je hned po pšenici, rýži a kukuřici nejzásadnější potravinou lidstva. Dobře zasytí, má vysoký obsah prospěšných látek a v nespočetném množství variací je výbornou pochoutkou na každém stole. U nás se brambory začínají sadit na jaře, převážně v dubnu, a sklízí se od června do listopadu, záleží na odrůdě. Pokud přijde jaro brzy, je možné najít na trhu nové brambory již na konci května.

Odrůdy brambor se dělí podle délky výsadby:

1, velmi rané (do 110 dní)

2, rané (111 – 120 dní)

3, polorané (121 – 130 dní, sklizeň do 30.6.)

4, polopozdní (131 – 145 dní, sklizeň po 30.6.)

5, pozdní (nad 145 dní) – jedná se především o průmyslové odrůdy určené např. pro krmení zvířat

 

Na nové brambory uvařené nebo upečené se slupkou se po zimě těší většina strávníků. Než však přistoupíte k jejich koupi, je potřeba si promyslet, jak chcete brambory zpracovat a podle toho vybrat vhodný typ odrůdy. Jen tak dosáhnete nejlepšího výsledku:

Varný typ A – označen zelenou barvou

-odrůdy tohoto typu zůstávají i po tepelném zpracování vcelku, nerozpadají se

Jsou vhodné do salátů

Varný typ B – označen červenou barvou

- odrůdy tohoto typu se po tepelném zpracování lehce rozpadají

Jsou tedy vhodné jako příloha nebo do polévek, bez další úpravy

Varný typ C – označen modrou barvou

- odrůdy tohoto typu se po tepleném zpracování rozpadají

Jsou vhodné pro výrobu kaší, těsta (bramboráky, knedlíky) a hranolků

 

Je možné, že narazíte i na varný typ A-B, nebo B-C, kdy nelze přesně určit, ke kterému typu odrůda patří. Existuje také odrůda D, používající se k průmyslově výrobě.

 

Pokud máte vybráno, je dobré vědět, na které věci si dát při koupi pozor:

1, brambor nesmí být nahnilý, scvrklý, s místy počínající plísně

2, neměl by být mechanicky poškozený

3, nekupujte zelené brambory ( je v nich vysoký obsah solaninu – látky, která je velkém množství člověku nebezpečná)

4, vyhněte se naklíčeným bramborám ( jejich chuť je mdlá, kolem klíčků se navíc hromadí solanin)

 

Pomůcky pro zpracování brambor

Víte, že přípravu bramborových pokrmů si můžete ulehčit pomocí různých pomůcek? Kromě šťouchadla na brambory a známých kráječů, ze kterých vytvoříte různé vlnky nebo lupínky, existují také lisy na brambory, kterými si urychlíte přípravu bramborového těsta - brambory nemusíte mlít, dekoračními noži připravíte dokonalé tvary před servírováním, sítkovým kráječem na brambory zvládnete rychlou přípravu rovnoměrných kostiček na salát, jiným kráječem zase vytvoříte jedním stlačením dokonalé hranolky. Všechny tyto pomůcky najdete v našem e-shopu.

 

 

 

 

Zpět

Facebooková diskuze

rolex replica watches best replica watches replica panerai
Nákupní košík
0 ks za 0.00 Kč