Zvěřina je gurmánskou lahůdkou

// 18.9.2013

Maso divoké zvěře je považováno všemi gurmány za lahůdku. Dělí se na maso zvěře pernaté (např. bažant, kachna, perlička) a zvěře srstnaté (např. jelen, kanec, zajíc). Jeho tmavá barva a speciální chuť je dána tím, že obsahuje větší množství krve, jelikož k usmrcení zvěře dochází převážně v pohybu odstřelem a ne staticky na jatkách, jak je tomu u chovaného zvířectva. Toto větší množství krve však také způsobuje rychlejší kažení masa, je tedy nutné ho co nejdříve správně zpracovat. Ihned po usmrcení není zvěřina poživatelná, je tuhá a bez charakteristické chuti, je potřeba ji nechat vyzrát. Díky enzymatickým reakcím při zrání maso měkne, stává se křehkým a získává ty správné chuťové a aromatické látky.

Hlavní výhody zvěřiny:

- speciální chuť a vůně

- málo tuku

- vysoký obsah bílkovin

- vysoký obsah látek podporujících metabolismus, hojení a rovnováhu organismu

- zvyšuje imunitu organismu, potlačuje infekci a snižuje hladinu cholesterolu

- při správném skladování má delší trvanlivost než jiná masa

- lehce stravitelná

- křehká, tudíž vhodné na minutky, ale i k dušení

Důležité informace pro koupi zvěřiny:

- maso musí být označeno výrobní šarží zpracovatelského závodu, pomocí které je zajištěna tzv. dohledatelnost a kontrola výrobku od výrobku na prodejně, přes sklad, výrobu, dopravu až k lovci daného kusu

Zpět

Facebooková diskuze

Nákupní košík
0 ks za 0.00 Kč