Polenta – kukuřičný zázrak z Itálie

// 31.8.2015

Polenta aneb směs kukuřičné mouky a vody je starodávný pokrm, jemuž se přezdívalo jídlo chudých. Dokáže dobře zasytit a dodat tělu hodně energie. Kromě těchto vlastností má však také spoustu zdraví prospěšných látek a měla by být součástí každého zdravého jídelníčku. Skvěle s ní nahradíte těžký knedlík nebo hranolky, vytvoříte z ní bramborovou kaši, nebo si ji můžete připravit jako přílohu k salátu místo bagety.

Proč jíst polentu?

1, má vysoký obsah karotenoidů, luteinu a zeaxanthinu, což z ní dělá potravinu, která je na prvním místě v prevenci rakoviny a onemocnění srdce

2, dokáže podpořit růst přátelských bakterií v zažívacím traktu

3, neobsahuje lepek, nezatěžuje tedy organismus a je vhodná pro alergiky

4, je zdrojem vlákniny, bílkovin, vitamínů a minerálů

Je však třeba dát si pozor, z jaké kukuřice polentu připravujete. V dnešní době je čerstvá kukuřice většinou geneticky modifikovaná, což zdraví rozhodně neprospívá. Dobré je tedy volit kukuřice v bio kvalitě, nebo si rovnou koupit polentu instantní.

Jak polentu podávat?

1, jako kaši

2, jako knedlíky, noky

2, jako toasty

3, grilovanou

4, zapečenou atd.

Jak polentu ochutit?

Samotná kukuřičná kaše není moc výrazné chuti. Je tedy dobré ji vždy ochutit solí nebo nějakým kořením. Výborná je s česnekem, kajenským pepřem,  teriyaki kořením nebo bylinkami – oreganem, rozmarýnem, tymiánem atd.

Kde sehnat polentu?

Čerstvou polentu si můžete připravit sami z kukuřičné mouky, kterou koupíte v každém obchodě se zdravou výživou, v některých hypermarketech, v prodejnách s italským zbožím, prodává se také v DM drogerii. Ve stejných obchodech byste měli narazit také na polentu instantní, jejíž příprava se pohybuje v řádech minut, ale odráží se to také na chuti.

 

 

 

 

 

Zpět

Facebooková diskuze

rolex replica watches best replica watches replica panerai
Nákupní košík
0 ks za 0.00 Kč