Podceňovaná jablka

// 30.6.2015

Není snad „obyčejnějšího“ ovoce v našich krajinách než jablko. Přesto je však jablko jedno z nejprospěšnějších ovocí a každý z nás by měl ideálně jedno denně sníst. Má mnoho zdraví prospěšných látek a je velmi všestranně použitelné v kuchyni. V červenci začínají dozrávat první odrůdy, bylo by tedy škoda je hned nevyužít. Pokud se jablko po zakývání zleva doprava oddělí od stromu, mělo by být dostatečně zralé a chutné.

Proč jíst jablka:

-          čistí organismus

-          podporují trávení (sladké odrůdy pomáhají při průjmu, kyselá při zácpě)

-          mají vysoký obsah vitamínu C

-          snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi

-          pomáhají při bolestech hlavy atd.

Uplatnění jablka v kuchyni:

-          do sladkých jídel

-          do ovocných salátů

-          k masu

-          k sýrům

-          jablečný kompot

-          jablečná marmeláda

-          jablečný mošt

-          jablečný ocet

-          jablečné omáčky a dipy

-          jablečné křížaly atd.

Ve slané kuchyni jsou nejlepší kyselejší a šťavnatější odrůdy jablek jako Granny Smith nebo Ontario, ve sladké kuchyni také kyselá ale i sladší jako Gala nebo Golden delicous.

Nejznámější odrůdy jablek (Na světě je kolem 20 000 odrůd):

Letní odrůdy: Julia (kyselejší), James Grieve (kyselejší), Daria (sladší)

Podzimní:  Gala (sladší), Prima (sladší), Akane (sladší)

Raně zimní: Golden Delicious (sladké), Jonagold (sladké), Rubín (nasládlé)

Pozdně zimní: Topaz (sladké), Idared (sladší), Zvonkovo (kyselejší), Ontario (kyselejší)

 

Tip: Do salátů a koláčů můžete použít odrůdu Granny Smith, jelikož po rozkrojení plátky nehnědnou tak rychle jako u ostatních odrůd.

Na moštování je výborná odrůda Šampion, jelikož mošt je chuťově výborný a hlavně netmavne.

Kam pro jablka v okolí Prahy:

Ovocné sady Bříství http://www.bristvi.cz/

Ovocné sady Tuchoraz http://www.sadytuchoraz.cz/

 

 

Zpět

Facebooková diskuze

Nákupní košík
0 ks za 0.00 Kč