Pivo – jeden z českých gastronomických symbolů

// 31.5.2015

S nadcházejícími teplými dny se vždy rapidně zvedá spotřeba piva. Pivo spolehlivě zažene žízeň, pomůže s trávením, ale také skvěle dochutí různé pokrmy v kuchyni. Je to nápoj s relativně nízkým obsahem alkoholu a velkým množstvím vody, takže dobře zavodní. Obsahuje spoustu minerálů jako draslík a sodík, vitamínů, např. thiamin, kyselina listová, nebo antioxidantů a látek podporujících produkci žluči, čímž podporují trávení.

Obsah alkoholu:

Nealkoholické   do 0,5%

8°            do 2%

10°         3 – 4%

12°         4 a více%

 

Rozdělení piva do základních skupin:

Světlé

Polotmavé

Tmavé

Řezané

 

Rozdělení piva podle druhu kvašení:

Svrchně kvašené pivo - kvasí při teplotě 15-20°C pomocí kvasinek Saccharomyces cerevisiae (např. Ale, pšeničné pivo, Stout..)

Spodně kvašené pivo – kvasí při teplotě 8-14°C pomocí kvasinek Pilsner, Bock atd. ( např. piva bavorského typu)

Spontánně kvašené pivo – kvasí vzduchem a tím, co zbylo v sudu po předchozí várce (např. Lambik, Kriek atd.)

Staré rozdělení piva na výčepní ( 10°), ležáky (11-12°) a speciální piva (12° a více) se již nepoužívá.

 

Značení piva:

Název druhu a skupiny (např. ležák)

Obsah alkoholu v % ( např. 5%)

Barva piva (např. světlé)

Pivo v kuchyni

Pivo je výborné také jako surovina do kuchyně. Můžete ho použít při přípravě předkrmů, polévek hlavních jídel i dezertů. Vhodné je především svrchně kvašené pivo, tmavé silné pivo je vhodné tam, kde se běžně používá víno, ochucené pivo je vhodné např. do dezertů. Základem je pivní polévka, kterou u nás vařila již Magdalena Dobromila Rettigová. Je známá ve více zemích, např. francouzská soupe á la biére nebo anglický caudle.  Vhodné je také na dušení masa nebo nakládání.

Proč vařit s pivem:

1, výborně doplňuje chuť masa

2, zvýrazňuje chuť pokrmu

3, maso je křehčí, (používá se např. k nakládání zvěřiny)

3, dodává plnost krémovým a sýrovým jídlům

4, po přidání k obalovací směsi pokrm absorbuje méně tuku

5, díky kvasnicím je vhodné také na pečení, (těsto je jemnější a má křehčí kůrku)

6, urychluje kynutí těsta

 

 

Zpět

Facebooková diskuze

rolex replica watches best replica watches replica panerai
Nákupní košík
0 ks za 0.00 Kč