Než začnete grilovat steak

// 17.6.2013

Sezóna grilování na zahrádkách je tady, pojďme si tedy připomenout pár zásadních věcí, které bychom pro přípravu dobrého steaku měli udělat.

- Nejprve maso naklepejte nebo propíchejte tenderizérem. Ugriluje se rychleji. V případě použití tenderizéru se navíc dostane marináda také do vnitřku masa.

- Maso marinujte nejméně 2 hodiny před grilováním, ideálně přes noc.

- Před pokládáním na gril vyndejte maso alespoň na hodinu z ledničky, aby nedošlo k teplotnímu šoku, který naruší správnou chuť masa.

- Bylinky (rozmarýn, tymián, medvědí česnek atd.) přidané do uhlí nebo v případě elektrického či plynového grilu položené na rošt maso pěkně provoní.

- Pokud přelijete maso vínem, zvýrazníte marinádu a vůni.

- Pozor na velké množství mastné nebo sladké marinády při potírání masa během grilování. Pokud steče, může vzplanout oheň, který maso připálí. 

- Pro otáčení vždy používejte kleště, nikdy do masa nepíchejte. Ztratilo by šťávu, která navíc způsobí vzplanutí ohně a do masa se mohou dostat škodlivé látky.

- Při použití teploměru na zjištění teploty masa vždy přetřete dírku po teploměru olivovým olejem, aby nevytekla šťáva.

- Zda je maso hotové, poznáte podle času, jak dlouho jej pečete. Záleží na grilu, ale obecně platí 2 minuty z každé strany pro krvavý steak, 4 minuty pro středně propečený a víc jak 5 minut pro dobře propečený steak.

- Po ugrilování nechte maso ještě chvíli odstát.

Veškeré pomůcky potřebné ke grilování najdete v našem e-shopu.

Zpět

související produkty, které můžete zakoupit v našem eshopu:

tenderizér

efektivní způsob přípravy masa, především steaků
nerezové bodce pronikají hluboko do vláken masa
vhodný při marinování - marináda pronikne do masa až o 25 % rychleji, při vaření, dušení je úspora času až 50 %
maso by mělo být před použitím tenderizéru okořeněné - použitím tenderizéru proniká koření hluboko do masa, což ve výsledku zajistí lepší prostoupení kořenícího přípravku do masa
403,00 Kč

grilovací jehly

nerezavějící ocel
cena od: 5,10 Kč

teploměr vpichový digitální

sonda z nerezové oceli (120 mm) a plastovým ochranným pouzdrem
měřící rozsah: -50/300 °C, změří teplotu za 1 s.
ergonomická rukojeť
funkce automatického vypnutí po 10 minutách
možnost nastavení °C nebo °F
při teplotách: -19,9/199,9 °C rozlišení 0,1 °C
pro ostatní teploty rozlišení 1 °C
při teplotách: -20/100 °C přesnost 1 °C
pro ostatní teploty přesnost 2 °C
včetně baterie
338,00 Kč

krájecí deska dřevěná GN 1/1

vysoce odolný kaučuk, s vyřezanými úchopy
vyhovuje hygienickým HACCP normám
777,00 Kč

Facebooková diskuze

Nákupní košík
0 ks za 0.00 Kč