Lepek – neškodný lepič těsta nebo zabiják?

// 1.8.2016

Srpen je čas sklizně obilí. Pšenice, žito a ječmen obsahují lepek, který je poslední dobou velmi skloňovaný a čím dál tím více lidí se od něj odvrací s tím, že jejich tělu škodí. Oves obsahuje lepku podobnou bílkovinu, která však převážně lidem s problémy s trávením lepku nevadí. Proto se čím dál tím častěji zařazuje mezi bezlepkové potraviny. Jak to teda s lepkem opravdu je?

Co je to lepek?

Je to směs 2 bílkovin, která je zodpovědná za pružnost těsta. První bílkovinou je vždy glutenin, druhou je u pšenice gliadin, u žita hordein a u ječmene sekalin. A právě tyto bílkoviny způsobují zdravotní problémy.

Proč způsobuje problémy?

Každá bílkovina je tvořena řetízkem aminokyselin. Po její zkonzumování „rozsekají“ naše trávicí enzymy bílkoviny na jednotlivé aminokyseliny. Ty se pak v tenkém střevě vstřebávají do krve a organismus je využije tam, kde je potřeba. Gliadin je však bílkovina, kterou naše enzymy neumí zcela rozložit, krátké řetízky zůstávají ve střevě. Pokud tyto řetízky projdou střevní sliznicí do těla, náš imunitní systém je rozpozná jako vetřelce a zlikviduje je.

U některých lidí však tyto řetízky nejsou správně zlikvidovány a způsobí zánět. Ten se může projevit nadýmáním, průjmem, zácpou a dalšími problémy. U některé části populace však reakce na lepek nekončí těmito problémy. Imunitní reakce jde ještě dál a začne kromě likvidace lepku likvidovat i vlastní buňky, konkrétně buňky střevní sliznice, čímž ji výrazně poškozuje. Takto vzniká autoimunitní onemocnění zvané celiakie.

Co se děje při celiakii?

V případě celiakie nepoškozuje imunita jen střevo, ale při svém „pomýleném“ fungování škodí i jinde v organismu. Může způsobovat únavu, artritidu, anémii, neplodnost. Poškozená sliznice nemůže správně vstřebávat živiny a člověk může trpět podvýživou. Než byla lékařská věda schopna celiakii diagnostikovat, docházelo k úmrtím na celiakii až ve 30% onemocnění.

Jak poznat, zda můžete mít celiakii?

Diagnostikovat celiakii může být velmi těžké. U někoho se nemusí projevovat zažívací potíže, ale třeba jen bolesti kloubů nebo únava. Spousta lidí také svým zažívacím potížím nevěnuje pozornost a považuje je za normální, takže může trvat dlouho, než si dá lékař symptomy do souvislostí.

Nejlepší diagnostikou je lepek na 4-6 týdnů zcela vyloučit z potravy a pozorovat, zda se vaše potíže zlepší.

Víte co je neceliakální glutenová senzitivita?

Jedná se o stupeň „slabší“ onemocnění, než je celiakie. U lidí s touto diagnózou dochází k zažívacím potížím a zánětům střeva, nedochází však k silné autoimunitní reakci. Toto onemocnění nelze zatím diagnostikovat. Jedinou možností, jak zjistit, zda toto onemocnění máte, je opět na 4-6 týdnů lepek vysadit a pozorovat, co se s vámi děje.

Proč se s celiaky v poslední době roztrhnul pytel?

Dlouho se spekulovalo nad tím, že za nárůstem onemocnění stojí větší konzumace pšenice, že je ho ve vyšlechtěném obilí více, že je agresivnější. Postupným zkoumáním se však dospělo k tomu, že na vině je spíš naše oslabenější imunita.

Začali jsme konzumovat více antibiotik, zvýšila se úroveň hygieny, takže už nemáme takový trénink a naše imunita reaguje přehnaně už i na podněty, na které kdysi nereagovala. Když se k tomu přidá ještě větší stres, může vzniknout toto autoimunitní onemocnění. Vědci toto tvrzení potvrzují obecným nárůstem autoimunitní onemocnění a alergií, jako např. Crohnova choroba ( onemocnění střeva), roztroušená skleróza nebo cukrovka 1.typu.

Má smysl lepek nejíst, když nepociťujeme potíže?

Obecně se má za to, že bychom konzumaci lepku měli omezit spíš z důvodu pestřejší stravy. Pokud konzumujeme hodně lepku, znamená to, že v našem jídelníčku chybí další obiloviny jako rýže, oves, pohanka atd., čímž se ochuzujeme o další živiny obsažené v těchto potravinách.

Bezlepkové potraviny navíc obsahují velké množství přidaných látek, aby byly vůbec jedlé, chutné a aby měli potřebnou konzistenci. Ve výsledku pak takováto potravina není tak zdravá, jako průmyslově nezpracovaná potravina.

 

Zpět

Facebooková diskuze

Nákupní košík
0 ks za 0.00 Kč